Slovenija
209 ogledov

Bela cev na modro, modra na belo

Narobe povezani kabli Medicoengineering
Pregled sklopk je pokazal, da sta cevi za kisik in smejalni plin zamenjani, poudarjajo pri Medicoengineeringu. Krivdo pripisujejo Medicopu, ki pa odgovarja, da so izvajali zgolj instalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa.

V podjetju Medicoenginering pojasnjujejo, da je do zapletov v šempetrski urgenci pri neuspešnem oživljanju bolnika prišlo zaradi napačne vezave cevi. 

"Iz slike napačno priključenih cevi je razvidno, da gre za strojne inštalacije medicinskih plinov  v medstropovju in niso del medicinske opreme, katero smo dobavljali (stativa, ki visi iz stropa )," so pojasnili pri Medicoengineringu. "Bela cev je priključena na modro in modra na belo, kar je povzročilo napako v izpustih na sklopkah. Priklope je izvajal Medicop."

PREBERITE: 

Pri Medicoengineeringu so poudarili, da so sami medicinsko opremo, ki je priključena na pline, le dobavili, niso pa izvajali ne montaže ne priklopov.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Direktor Medicoengineeringa Igor Zabret je dejal, da je priklop medicinskih plinov v šempetrski urgenci izvedel Medicop, ki pa ni bil podizvajalec Medicoengineeringa, ampak podjetja Kolektor Koling. 

Pri Medicopu te trditve zavračajo in poudarjajo, da niso bili niti pooblaščeni niti pogodbeno zadolženi za izvedbo fiksnega in končnega priklop kateregakoli stativa v UC Šempeter pri Novi Gorici.

"Podjetje Medicop ni opravljalo testiranja na sklopkah za medicinske pline, vgrajene v stative, ki so bili dobavljeni s strani drugega dobavitelja," so zapisali v sporočilu za javnost. "Podjetje Medicop, ki niti ni v preiskavi, ni in ne more biti odgovorno za napačno priključitev in tragične posledice. Izvajalo je zgolj instalacijo medicinskih plinov, ne pa samega priklopa medicinske opreme."

Žrtev bi lahko bilo celo več

Milojka Kolar Celarc | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Direktorica Splošne bolnišnice Nataša Fikfak je za včerajšnje Odmeve na nacionalni televiziji RTV SLO povedala, da so od odprtja urgence v reanimacijskem prostoru oživljali devet oseb, pri čemer je bila reanimacija uspešna v petih primerih. 

Na vprašanje, ali bodo preiskali tudi ostale primere smrti na reanimaciji v novi urgenci, je Fikfakova odgovorila, da so vso dokumentacijo že pregledali in predali kriminalistom. "Zahtevali pa so tudi strokovni nadzor," je dodala. Kot je poudarila, tak nadzor v bolnišnici podpirajo.

Do četrkovega dogodka, ko je v reanimacijskem prostoru umrl 52-letni moški, ki se je poškodoval v delovni nesreči v Salonitu Anhovo, prišlo zaradi usodne zamenjave plinov, saj bolnik namesto kisika po cevi prejel anestetik - dušikov oksid, ki ga poznamo tudi kot smejalni plin. 

Konrad Kuštrin | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Vodja anesteziologije v bolnišnici Konrad Kuštrin je povedal, da v bolnišnici na izbor opreme niso imeli nikakršnega vpliva, saj je vse vodilo ministrstvo za zdravje.

"Logično je, da so zdravniki pričakovali in verjeli, da je vse tako, kot mora biti. Očitno in nedvomno je, da je pri montaži cevi, ki dovajajo plin v stolpe, prišlo do napake, in da je tudi kontrola izvajalca ali koga drugega bila neustrezna," je povedal dejal Kuštrin.

Ministrica ne želi prejudicirati krivcev

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes dejala, da ne želi špekulirati o odgovornosti. Kot je dejala, je treba počakati na izsledke kriminalistične preiskave.

Poudarila je, da dogodek obžaluje in dodala, da jo je tudi osebno prizadel ker si sama in celotno ministrstvo močno prizadevajo za varnost bolnikov, za uvajanja standardov kakovosti zdravstvenih storitev in varnosti.

Poudarila je, da ne drži, da strokovnjaki niso sodelovali pri določanju tehničnih standardov in izbiri opreme. "Medicinsko opremo in standarde za vse urgentne centre je namreč izbirala skupina v projektnem svetu, v kateri so bili anesteziolog, travmatolog, kirurg, internist in vodja urgenc," je dejala.

Aparati bi morali samodejno prepoznati anestetik

Na ministrstvu za zdravje so zatrdili tudi, da imajo vsi anestezijski aparati, ki so jih kupili za nove urgentne centre, vključno z aparati v šempetrski urgenci, zahtevano funkcijo, ki samodejno prepoznava prisotnost, vrste in mešanice vrst hlapnih anestetikov v dihalni zmesi. Poleg tega so v šempetrski urgenci dobili tudi prenosne oksimetre. Aparat so urgenci dobavili 10. novembra lani, so pojasnili na ministrstvu.

Urgentni center Nova Gorica je bil dokončan oktobra lani, ko je tudi že bil tehnični prevzem. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • 1slovenka 10:28 18.marec 2016.

    ...nekega lepega dne,bo odletela ena glava.... in potem bodo šalabajzarje,ki nikoli niso za nič odgovorni,začeli sami izločati iz svoje srede....

  • kapibara 07:40 18.marec 2016.

    Sorči no... Imaš prav- pisal v jezi, ker se klika ZOPET "dela neumen" in bodo krivili "malega človeka".. !! Upam pa, da si kljub tekstnim napakam razumel sporne besede.. lahko pa še enkrat napišem ..

  • dragec 07:24 18.marec 2016.

    In znana SLO logika, velike ribe sigurno niso krive, krivi so majhni Mujahadimovići, ki delajo za 150 EUR na roke