Slovenija
146 ogledov

Namesto kisika je prejel smejalni plin in umrl

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto iStockphoto
Zaradi tehnične napake je moški med reanimacijo prejel smejalni plin namesto kisika.

Desetega marca je na urgentnem centru Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici prišlo do tragičnega dogodka tehnične narave s tragičnimi posledicami. 

"V urgentnem centru smo nudili nujno medicinsko pomoč poškodovanemu na delovnem mestu," je pojasnila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak."Zaradi suma, da reanimacija ne poteka kot bi morala ob strokovno primerno nudeni pomoči, je skupina posumila, da je prišlo do tehnične napake."

Analiza dogodka, ki je bila končana včeraj okoli 14. ure, je pokazala, da je iz ene cevi, kjer bi moral dotekati kisik, prihajal dušikov oksid, ki ga poznamo kot smejalni plin. 

Svojce so obvestili

Da je nekaj narobe v reanimacijskem bloku, sta posumili zdravnici, ki sta oživljali poškodovanega. Po besedah Fikfakove med oživljanjem namreč nista opazili izboljšanja zdravstvenega stanja, zato sta pregledali napeljavo za kisik. Ena izmed njiju jo je preizkusila tudi na sebi in omedlela.

Vodstvo bolnišnice je že stopilo v stik tudi s svojci umrlega. "Čeprav še ne poznamo dokončnega vzroka smrti, smo obvestili ženo pokojnika, da je postavljen sum zapleta zaradi tehnične napake," je pojasnila Fikfakova.

Kriminalistična preiskava poteka

Reanimacijski prostor so zaprli, obvestili ministrstvo za zdravje in policijo, ki že izvaja preiskovalna dejanja v bolnišnici. Kriminalisti preverjajo vse informacije in zbirajo obvestila, iz katerih izhaja sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja povzročitev smrti iz malomarnosti.

Šempetrski urgentni center je del mreže urgentnih centrov po državi, ki so bili zgrajeni s pomočjo evropskih sredstev in je bil odprt konec lanskega leta.

Inštalacija prestala vse teste

V podjetju Medicop so za STA navedli, da so v šempetrski urgenci izvedli instalacijo medicinskih plinov in nato izvedli vse teste skladno s pogodbo. Ti so bili uspešno opravljeni, kar dokazuje dokumentacija, so zatrdili. Medicop skladno s pogodbo ne odgovarja za priklop stativa ter njegovo pravilno delovanje, zato se od morebitnih napak ograjujejo.

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc je po navedbah STA novim urgentnim centrom naročila, naj preventivno ponovno preverijo vse inštalacije

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Marko Buršič 19:56 19.april 2016.

    V prvi vrsti je odgovoren tisti, ki je podpisal tehnični prevzem. Praviloma bi morali izvesti meritve na elektro inštalcijah, vzeti vzorce vode, in seveda vzorce plinov. Očitno tega ni bilo storjeno zato je največja krivda tistega, ki je prevzel to ...prikaži več zadevo. Naslednji krivec je nadzornik, ki je plačan zato da nadzoruje izvedeno delo, očitno je doma ležal na kavču in je samo pokasiral svojo mastno plačo. In potem je nek Pinko Palinko, ki dobi 500€ za cel mesec po 12ur na dan, pač motiti se je človeško, zato pa so vsi ti nadzori in tehnični pregledi.

  • Ferluci 10:24 17.marec 2016.

    Kolarka je divjala s čimprejšnjim postavljanjem svojega spomenika ne glede na strokovnost. Številni podizvajalci Medicopa so sodelovali v verigi do končnega izvajalca, vsak lahko nosi svoj del odgovornosti, na koncu le pa le Medicop formalno odgovoren za napako. Sicer pa ...prikaži več na koncu posledice nosi nadzornik, ki je podpisal zapisnik o ustreznosti in dal končno uporabno dovoljenje. Takšni zapisniki se večino formalno potrdijo, brez ustreznih posameznih preverjanj vsake 'malenkosti', v tem primeru inštalacije. Jasno, nazadnje bo breme padlo na nekega inštalaterja, ki je zamenjal cevi.

  • Avatar čavez
    čavez 07:52 17.marec 2016.

    Prelaganje odgovornosti enega na drugega bo na koncu kriv nesrečnik ki je potreboval zdravniško pomoč.