Slovenija
4 ogledov

Bela stavka za nov plačni sistem

Bela stavka še ni ohromila dela z bolniki. Žurnal24 main
Zdravniki in zaposleni v zdravstveni negi tudi danes stavkajo in tako opozarjajo vlado na zastoj v pogajanjih o plačnem sistemu. Bolnikov stavka vsaj za zdaj še ni prizadela.

Kor razlog, ki je sprožil belo stavko, je na spletni strani Sindikata delavcev v zdravstveni negi v Sloveniji (SDZNS) naveden neurejen plačni sistem v javnem sektorju, ki zaposlenim v zdravstvu ne zagotavlja primernih plač.

Omejena bela stavka
Stavka poteka tako, da zdravniki na eni strani izkoriščajo pravico do enourne priprave na delo, medtem ko se medicinske sestre na drugi strani na delo pripravljajo pol ure. Tak način stavke je sicer določen v kolektivnih pogodbah za zdravnike in zdravstveno osebje. Za čas trajanja priprav na delo se torej zmanjša količina opravljenega dela. Vendar pa je stavka trenutno omejena samo na Univerzitetni klinični center (UKC) v Ljubljani in bolnišnico Francija Derganca v Šempetru pri Gorici. Predsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov (Fides) Konrad Kuštrin je ob tem dejal, da so s stavko, omejeno na nekatere bolnišnice, želeli ohraniti visoko raven oskrbe bolnikov. Vseeno pa se bo v prihodnjih dneh stavka razširila na druge bolnišnice po državi.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna je danes zavrnil zahteve stavkajočih, češ da so nerealne in bi porušile plačni sistem javnega sektorja. "Vlada mora varovati javni interes in javni denar," je še poudaril.

Bolniki stavke še ne občutijo
Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so danes sporočili, da bolniki stavke ne občutijo. Strokovna direktorica UKC Saša Markovič je sicer že pred začetkom stavke zdravnike in drugo zaposleno osebje opozorila, naj delo organizirajo tako, da bodo bolniki čim manj občutili upočasnitev dela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.