Slovenija
20 ogledov

Bele halje z globokimi žepi

Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov Žurnal24 main
Deset najbolje plačanih ljudi v državi je po podatkih za november iz vrst zdravstva. Nič novega torej. Za visoke zneske zaslužna zlasti dežurstva.

Najbolje plačani javni uslužbenec novembra lani je po podatkih Ajpesa iz vrst zdravnikov mariborskega UKC-ja, ki je zaslužil 13.782 evrov bruto. Šlo naj bi za Jožefa Matela, je poročal Radio Slovenija.

Povprečna izplačana bruto plača v celotnem javnem sektorju je novembra lani znašala 1.825 evrov, kar je dobrih 15 odstotkov več kot novembra leta pred tem. Povprečna plača v vsej državi je medtem zrasla za dobrih pet odstotkov.

Na drugem mestu na plačni lestvici je zdravnica Ivanka Bertoncelj z ljubljanske ginekološke klinike. Novembra je imela skoraj toliko nadur kot opravljenega rednega dela. Rednega dela je bilo za 174 ur, nadur 160. Njena novembrska mesečna plača znaša 11.070 evrov bruto.

Na tretjem mestu je nevropsihiater Slobodan Šunjevarić, ki je skupaj z nadurami zaslužil 10.414 evrov bruto. Dežurstev je imel šest.

Prvih 21 mest na lestvici zasedajo zdravniki, šele na 22. mestu je prvi nezdravnik. Gre za pilota poveljnika, zaposlenega na Generalštabu Slovenske vojske.

Za zdravnika ali sodnika!
Najvišje izplačane plače torej še vedno med slovenskimi belimi haljami, za katerimi pa ne zaostajajo prav veliko sodniške toge. Na ustavnem sodišču so novembra izplačali najvišjo plačo v znesku 7.607 evrov.

Za primerjavo: premier Pahor je novembra prejel 5.979 evrov bruto, predsednik Türk 6.209, predsednik državnega zbora Gantar 6.248, varuhinja človekovih pravic Čebašek Travnikova 5.946, informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva pa 4.529 evrov bruto.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.