Slovenija
43 ogledov

Beli tartuf bodo iskali tudi s psi

Vpliv tartufov na spolno moč so v pesnitvah opevali že stari Grki; v slovenski I Žurnal24 main
V petkovi izdaji primorskega Žurnala pišemo: Festival. Danes se v koprskem zaledju v Brezovici pri Gradinu začne tridnevni festival belega tartufa.

Prvič. Društvo tartufarjev slovenske Istre od danes do nedelje organizira prvi Festival belega tartufa; začel se bo ob 16. uri v koprskem zaledju, v vasici Brezovica pri Gradinu. Pokazali bodo tudi, kako lovci na tartufe te cenjene gomolje iščejo s pomočjo posebno izšolanih psov. Demonstracija iskanja bo v soboto in nedeljo od poldneva do 16. ure.

Beli je kralj med tartufi
Tartuf je gomolj, ki naj bi vplival tudi na spolno moč, skriva se pod zemljo in ga človek sam ne more najti. Lahko pa ga zavohata pes ali svinja, ki s pomočjo svojega ostrega voha pokažeta skrita mesta, kjer bi se utegnili skrivati tartufi.

V Istri rasteta predvsem dve vrsti tartufov – beli in črni; jeseni pa je v slovenski Istri sezona kralja med tartufi – belega tartufa.

Med festivalom tudi tržnica
V času festivala bo odprta istrska tržnica z domačimi proizvodi (tartufi, vinom, zelišči ...), vsak dan pa bodo organizirali tudi zabavni program, med drugim bo nastopila etno skupina Vruja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.