Slovenija
43 ogledov

Belokranjci takole okrasili žico, ki so jo ob Kolpi postavili vojaki

Bela Krajina / Žica Žurnal24 main
Predstavniki črnomaljske in metliške občine so danes v pogovoru z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu Boštjanom Šeficem predstavili težave, ki jim povzroča žičnata ograja.

Šefic si je ogledal območje, kjer je postavljena žičnata ograja, predvsem turistične objekte (kampe), ki so na meji s Hrvaško.

"Mogoče bodo našli primernejšo rešitev, ki jo bodo v prihodnjem tednu pretresli v okviru notranjega in ostalih ministrstev ter podali rešitve," je pred ogledom povedala županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

V naselju Vinica, kjer je tudi mednarodni mejni prehod, sta po besedah županje dva velika kampa in turistično-gostinski objekt tik ob Kolpi.

Pritožujejo se tudi ribiči. Z žico je namreč zaprt potok, ki teče v Kolpo, in povzroča težave z ribami, ki se hodijo drstit v ta potok.

Lokalni aktivisti so pred Šeficevim obiskom žico okrasili. 

Bela Krajina / Žica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Opozoriti hočemo tudi, da žičnata ograja ni postavljena tako, da bi se lahko ribe nemoteno gibale v tej vodi," je še dodala črnomaljska županja.

Šefic: Problem je kompleksen

Državni sekretar Šefic je po sestanku dejal, da so se pogovorili o vseh zornih kotih nastale situacije. Sam jim je poskušal predstaviti kompleksnost problema, tudi z varnostnega vidika.

Pogovarjali so se tudi o realnih problemih, s katerimi se soočajo tamkajšnji krajani, ribiči, lovci in turistični delavci, pa tudi o nevarnosti morebitnih poplav oziroma naraščanju reke, ki lahko žico tudi poškoduje.

"Dogovorili smo se, da bomo vse to preučili in na podlagi tega skušali najti ukrepe za lajšanje nastale situacije," je dejal Šefic in dodal, da so nekateri od teh ukrepov že pripravljeni, zelo verjetno pa jih bodo dopolnili.

Ribičem bi lahko omogočili, da nadzirajo

Ker je zaradi žičnate ograje delovanje ribiške družine okrnjeno 30 odstotkov, saj je dostopnost do reke zdaj onemogočena, po Šeficu obstaja možnost, da bi ribičem omogočili, da bi ob lovu izvajali tudi nadzor.

Gre za dostopnost gospodarjenja z vodami, ribiški turizem, tudi za evropske projekte z določenimi cilji, zato je treba občinam glede na objektivne okoliščine pomagati v največji možni meri, je poudaril Šefic. Kot je dodal, je naloga vlade, da čim prej predvidene ukrepe tudi realizira na točkah, kjer so potencialno največja tveganja.

Postavitev žičnate ograje na območju Metlike in Črnomlja je med tamkajšnji krajani sprožila veliko nezadovoljstva. Člani civilne pobude so v petek predstavili zahtevo za presojo ustavnosti oz. zakonitosti dela zakona o nadzoru državne meje. Varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer so tudi predlagali, naj jo vloži na ustavno sodišče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:19 13.december 2015.

    Najlaži je bit pa aktivist s kavča ane?

  • dragec 12:43 13.december 2015.

    Samo ti- lulček

  • Lavdan 11:24 13.december 2015.

    Na žico bi morali obesiti okraske iz svinjine bi bil učinek večji. Potem bi v EU tiščali samo še kristjani, kot želijo nekateri.