Slovenija
3 ogledov

Bencin dražji kljub nižjim trošarinam

Slovenija 27.05.13, peter novak, dekan fakultete za tehnologije in sisteme, foto mediaspeed
Goriva. Podražitev kljub nižjim trošarinam, zaradi katerih bosta dva milijona manj prilivov v proračunu.

Poln 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina je od polnoči 80 centov dražji, dizelski pa pol evra dražji. Vsi naftni derivati so se podražili, čeprav je vlada znižala trošarine. Pri polnem rezervoarju bencina je razlika zaradi nižjih trošarin 68 centov, v proračunu pa bo zaradi nižjih trošarin vsak mesec 1,9 milijona evrov manj prilivov.

 

“Znižanje trošarin je v tem trenutku, ko dvigujemo DDV, nesmotrno,” meni Peter Novak, nekdanji dekan Visoke šole za tehnologije in sisteme. “Poleg tega se preveč ljudi vozi samih v avtu; to je nesmotrno in z višjo ceno se ta nesmotrnost lahko odpravi,” še meni Novak. Dodaja, da ameriške analize za letos predvidevajo ceno nafte okrog 108 dolarjev za sod, tako da bistvenega znižanja cen pri nas ni mogoče pričakovati.

“Bolje bi bilo, da bi bila cena fiksna vsaj po pol leta; za gospodarstvo to pomeni lažje načrtovanje. Razlike znotraj tega obdobja so precej majhne in tudi pogodbe, po katerih trgovci kupujejo nafto, niso dnevne,” o spremembah vsakih 14 dni pravi Novak.

Komentarjev 1