Slovenija
17 ogledov

Bencin in dizel se bosta podražila

Novice: Tako bo regulacija cen vplivala na dobiček trgovcev. Bencinska črpalka Saša Despot
Malo verjetno je, da bo vlada znižala trošarine na gorivo, zato bomo ob polnoči na bencinskih servisih najverjetneje priča podražitvam. Nafta se je namreč v zadnjih dveh tednih, potem, ko je njena cena na svetovnih trgih skoraj pol leta padala, spet začela dražiti.

bencin | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Po ocenah analitikov bomo morali za poln tank goriva jutri odšteti okoli tri evre več kot doslej.

"Napovedovanje gibanja cen v prihodnosti je zelo nehvaležno, nanje vpliva cel kup stvari od politike in vremena dalje. Gre pravzaprav za loterijo," odgovarja.

Kako bo s cenami nafte v prihodnje, ali so v minulih tednih dosegle dno, smo vprašali Aleša Peternelja iz Slovenskega nacionalnega naftno-plinskega komiteja. 

Cena za sod se je prepolovila

V zadnjih šestih mesecih se je ena nafte na svetovnem trgu praktično prepolovila. "Cene se oblikujejo v skladu s pravili ponudbe in povpraševanja. Ker je bila ponudba prevelika, je cena padla," pravi Peternelj.

grafika nafta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Da je na trgu ponudbe več imajo velike zasluge Združene države Amerike, ki so s sodobnimi tehnologijami močno povečale proizvodnjo nafte. "Tu spet velja pravilo: večja kot je proizvodnja, nižje so cene. A stroški proizvodnje s to tehnologijo so zelo visoki," pojasnjuje Peternelj.

Američani so v preteklosti veliko investirali v tehnologijo za pridobivanje nafte iz skrilavcev, zdaj se jim te naložbe obrestujejo. 

Komentarjev 7
  • jons 20:39 16.februar 2015.

    Torej, dobimo jutri za pusta, s strani vlade brezplačne oslovske maske.

  • Ferluci 15:35 16.februar 2015.

    Papi popi, seveda, bilo je pa še vedno ceneje kot na Hrvaškem, Madžarskem in še kje ..

  • Papaja Popi 15:22 16.februar 2015.

    Kalimero je še bolj dražal, le da ste to pozabili.