Slovenija
21 ogledov

Bencinskega evra za tire ne bo

To in prihodnje leto bomo za naložbe v tire namenili 589 milijonov evrov. (Foto: Žurnal24 main
Financiranje. Za gradnjo in obnovo tirov za zdaj ne bo dodatka pri bencinu.

Gradnjo in obnovo železnic bomo financirali s takso za uporabo vozil v cestnem prometu in s koncesijo, ki jo plačuje Luka Koper.

To pomeni, da (za zdaj) ne bo novih dajatev. Zakon, ki ta sredstva predvideva in ima vsega štiri člene, je že v vladni proceduri, parlamentu pa bodo predlagali, naj ga sprejme po nujnem postopku.

Od 48 do tisoč evrov

Taksa. Letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu plačujejo lastniki vozil ob registraciji.

Avtomobili. Za vozila s prostornino do 1.350 kubičnih centimetrov je letna dajatev 48,5 evra, za tista z več kot 2.500 kubičnimi centimetri pa 194 evrov. V vmesnih razredih sta zneska 73 evrov (do 1.800 kubičnih centimetrov) in 108 (do 2.500 kubičnih centimetrov).

Tovornjaki. Ti plačajo tudi več kot 900 evrov na leto.

Več kot le iz žepa v žep
Obe dajatvi se že plačujeta: Luka Koper slaba dva milijona, lastniki vozil pa 106 milijonov evrov na leto. Glavna razloga, da se denar namesto na skupnem proračunskem kupčku zbira na posebni namenski postavki, sta dva.

Prvi je predvidljivost pričakovanih sredstev, drugi pa ta, da neporabljen denar na namenski postavki lahko ostane za prihodnje leto, medtem ko se mora pri drugih postavkah vrniti v proračun.

Ostali ste le dve zamisli
Izmed šestih zamisli, kako bi financirali gradnjo tirov, sta po koalicijskem usklajevanju ostali le dve. Odpadla je tudi okoljska dajatev zaradi onesnaževanja zraka z ogljikovim dioksidom.

Spomnimo: minister za finance Franc Križanič je že pred časom omenjal možnost, da bi denar za tire zbirali s prispevkom (denimo dvema centoma) na liter bencina. Mimogrede, tudi avtoceste smo gradili s tako imenovanim bencinskim tolarjem.

Dve leti, pol milijarde
V proračunu je za naložbe v železniško infrastrukturo letos rezerviranih 125 milijonov evrov, naslednje leto pa jih bo 167 milijonov.

Tovrstnih naložb bo letos za predvidoma 276 milijonov evrov (od tega bo 65,7 milijona evropskih sredstev), naslednje leto pa za 314 milijonov (od tega bo 66,6 milijona evropskih sredstev).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.