Slovenija
2400 ogledov

Beović: To se dogaja v enotah intenzivne terapije

ljubljana covid-19 slovenija Profimedia
Bojana Beović se strinja, da smo zelo verjetno blizu vrha petega vala.

Dr. Bojana Beović je za Odmeve TV Slovenija dejala, da smo zelo verjetno zelo blizu vrha intenzivnega širjenja virusa v tem valu. "Bolnišnice se polnijo, a ne kot ob prejšnjih valovih. V enotah intenzivne terapije je trenutno več odpuščanja bolnikov iz delta vala kot pa priliva bolnikov z omikronom," je dejala Beovićeva. 

O tem, da je epidemija predvidoma že dosegla vrh petega vala, je v zadnji projekciji širjenja covida-19 zapisal tudi Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. Leskovar ocenjuje, da je reprodukcijsko število približno 1 in da bo vrh v bolnišnicah predvidoma v naslednjem tednu. 

Dr. Beović je ob tem dejala, da so trenutne razmere pri nas posledica tega, da smo imeli konec lanskega leta bolj intenziven val kot v državah z večjo precepljenostjo in na ta račun velike prebolevnosti. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje meni, da kljub za zdaj milejši različici ne moremo reči, da je nevarnost minila. Poudarila je, da je treba narediti več za precepljenost rizičnih skupin. 

Na rezultat testiranja vpliva veliko dejavnikov

V zadnjem obdobju lahko slišimo več primerov, ko ljudje opravijo doma test, ki je pozitiven, na hitrem testiranju pa je rezultat negativen. Ob ponovitvi hitrega testa pa nato sledi pozitiven test. "Skoraj noben test v medicini ni 100-odstotno zanesljiv," poudarja Bojana Beović. Antigenski testi so bolj zanesljivo pozitivni, ko oseba izloča največjo količino virusa.

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 09:29 04.februar 2022.

    O tem, da je epidemija predvidoma že dosegla vrh petega vala, je v zadnji projekciji širjenja covida-19 zapisal tudi Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. Leskovar ocenjuje, da je reprodukcijsko število približno 1 in da bo vrh v bolnišnicah predvidoma ...prikaži več v naslednjem tednu. Matjaž ali Blaž ,kateri je najboljši šlogar v Sloveniji ?

  • sam1 08:18 04.februar 2022.

    Beovićka je potrebna vsaj enega dobrega pregleda pri specialistu,saj v javnost spušča izjave,ki niso primerne za nikamor in jim nihče več ne verjame-upam,da tudi sama ne,ker potem je z njo nekaj huuuuuuudo narobe.....ampak denar pozdravi vse....

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 07:43 04.februar 2022.

    Ne bo beovicka brez dela , zato se je prisesala na zdravniško zbornico. Zagotovljeno dobro preskrbljena z evri dosmrtno.