Slovenija
50946 ogledov

Beovićeva do konca leta pričakuje takšen razplet

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Do konca meseca Beovićeva pričakuje, da lahko število obolelih za covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še narašča, ravno tako število umrlih.

Slovenija je zabeležila dnevno največje število umrlih za covidom-19 doslej, kar 45. Vodja vladne svetovlne skupine za covid-19, infektologinja doktorica Bojana Beović, je v sinočnjih Odmevih komentirala, da pričakujejo, da bo do učinka zadnjih ukrepov prišlo v desetih do štirinajstih dnevih. Upa, da bo prišlo tudi do nekaj zakasnelega učinka ukrepov, ki so bili sprejeti že prej. 

"Ne gre namreč le za ukrepe, pač pa tudi za to, kako dosledno jih ljudje sčasoma upoštevamo, ko vidimo, da je to res pomembno," je poudarila Beovićeva. 

Na vprašanje kaj je šlo narobe; glede na to, da o virusu vemo več kot spomladi, da smo se na drugi val pripravjali, se kadrovsko in prostorsko okrepili, zdaj pa v domovih za ostarele doživljamo prako eksplozijo okužb, Beovićeva odgovarja, da je virusno breme v populaciji ogromno, zato ni čudno, da prihaja do okužb tudi v domovih. "Preko osebja, pa tudi preko oskrbovancev, ki so bili v bolnišnicah. Razmere v domovih so takšne, da se virus tam z lahkoto prenaša." 

Beovićeva meni, da smo živeli v nekem prepričanju, da bomo s hudo restriktivnimi ukrepi nekako zatrli hitri potek virus, nato pa uspeli z njim živeti. "To nam je v prvem valu sicer uspelo, a z načinom življenja, kot ga pozna zahodni svet, z virusom ni možno živeti. Nemogoče je pričakovati, da bodo ukrepe vsi ljudje v naši kulturi dosledno spoštovali. Prihajalo je tudi do neke vrste kampanje zoper te ukrepe, kar nas je vse skupaj pripeljalo do situacije, kakršno imamo." 

Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 vendarle poudarja, da ukrepi, kot jih imamo, očitno obvladujejo epidemijo, strmega naraščanja nimamo več. 

Poudarja, da smo vrsto lete živeli v izjemnem udobju, ko so bile naše največje vrednote svoboščine in pravice. Zdaj smo se znašli v situaciji, ko pred pravice stopijo dolžnosti do sočloveka in družbe. "Da bomo spremenili svoj način razmišljanja, bo trajalo nekaj časa. Mislim, da bomo prej opustili to pot in srečno prešli epidemijo s cepljenjem."  

Premier Janez Janša je včeraj napovedal, da bodo nekateri ukrepi veljali tudi v času božiča, temu mnenju se pridružuje tudi Beovićeva. "Najprej moramo počakati, da ti ukrepi dočakajo učinkovitost, imeti moramo načrt za čas, ko se krivulja nekoliko umiri." Omenila je postopno sproščanje ukrepov po strogih merilih, pogosto testiranje, hitro ugotavljanje bolezni, zamejevanje izbruhov z izolacijami obolelih in karantenami kontaktov.

"Na ta način bi lahko z nekoliko bolj odprto družbo pričakali boljše čase," je sklenila vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, Bojana Beović, ki je hkrati tudi ena izmed treh kandidatk za mesto predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. V času sinočnjih Odmevov rezultati volitev še niso bili znani, glasovnice so še preštevali.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 11:58 18.november 2020.

    Kako vas ni sram zgube levičarske polpismene kritizirati zdravnike in ostalo osebje bolnišnic,ki se trudijo po 12 ur na dan ?? In vi luzeri socialni boste te ljudi kritizirali res je škoda,da sonce sveti po vas še nabolje bi bilo,da ...prikaži več vas ne bi bilo bi vsaj nekaj država privarčevala!!

  • marsal22 11:35 18.november 2020.

    Beovič Matilda !

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 09:29 18.november 2020.

    Mene pa skrbi da se zdravniki igrajo bogove in ustvarjajo na stotisoče novih rizičnih skupin bolnih ljudi...zakaj materi naravi ne dovolite svojo pot ? Ne morejo vsi bolni živet do 100 leta na račun deset zdravih ljudi.