Slovenija
4206 ogledov

Beovićeva: Kmalu bi se lahko cepili kar pri osebnem zdravniku

Bojana Beović Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19
Prednosti so po mnenju dr. Beović občutne - zdravnik bolnika pozna in mu lahko tudi svetuje glede cepljenja.

Če bi cepljenje proti covidu-19 izvajali osebni zdravniki, bi imelo to številne prednosti, je za TV Slovenija povedala Bojana Beović, vodja strokovne skupine za cepljenje. Najprej bi morali sicer ugotoviti, kakšno breme bi to zanje predstavljalo, a so prednosti občutne - zdravnik bolnika pozna in mu lahko tudi svetuje glede cepljenja. Možnost je torej, da bi še pred poletjem del bremena prevzeli družinski zdravniki, kar naj bi po besedah dr. Beović predlagali že sami.

Kako pa kaže z AstraZeneco? Kot je povedala Beovićeva, s strani Evropske agencije za zdravila (EMA) še niso prejeli uradnega stališča glede krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco, izjava italijanskega kolega pa je bila po mnenju Beovićeva (pre)hitra, saj je najprej treba počakati na temeljito strokovno analizo, ki jo EMA še pripravlja.

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Potrdili Svet Uradno: Cepivo AstraZenece povzroča krvne strdke

Trenutno z AstraZeneco tistih, ki čakajo na 2. odmerek cepiva, ne cepijo. To pa po besedah dr. Beović ne predstavlja kakšne posebne zaskrbljenosti - če je interval med prvim in drugim odmerkom daljši od 12 tednov, naj bi bilo cepivo celo bolj učinkovito. Cepljenje starejših od 60 let pa naj bi potekalo normalno. 

Kmalu sicer prihaja v Slovenijo tudi cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, pri katerem za dovoljšnjo zaščito pred virusom zadostuje že en odmerek. A kot je povedala vodja strokovne skupine za cepljenje, priporočil za cepljenje s tem cepivom še niso pripravili, zaradi zapletov z AstraZeneco bodo namreč sredi aprila spremenili priporočila in vanje vključili tudi novo cepivo.

Jelko Kacin Cepljenje Slovenija Kacin: Skupaj v aprilu pričakujemo 347 tisoč odmerkov

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • la 23:08 07.april 2021.

    šarlatanka

  • rd2dmk2 23:06 07.april 2021.

    zakaj pa pri osebnem zdravniku? ma če si drogeraš lahk sam ubrizga dozo, si bomo pa še mi sami dali inekcijo cepiva, če bomo pa glih mal rabil pomoči, pa pokličemo na pomoč lokalnega drogeraša. bo sigurn cnej, kot pa lokalni dohtar.

  • Ender3 17:51 07.april 2021.

    Ga.Beović, kaj to pomeni, naval na zdravnike, ki so se dosedaj otepali bolnikov, kar po telefonu in netu. Niti pod razno ne bodo zainteresirani, od njih dobili pozive za cepljenje, ker bi jim to povzročilo preobremenitev ob že tako, slabih plačah.