Slovenija
4404 ogledov

Beovičeva razložila, zakaj je tako malo cepiva v Sloveniji

Bojana Beović Vlada RS
Prvi učinki cepljenja se že poznajo.

"Količine cepiva, ki bodo prišle v Slovenijo, so znane že nekaj časa in so odvisne od tega, koliko je na voljo cepiva v Evropi," je na vprašanje voditeljice, zakaj je cepiva v Sloveniji manj, kot smo upali, v Odmevih na RTV SLO včeraj dejala vodja strokovne skupine za covid pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. "Če odmislimo to, kar se dogaja v nekaterih državah, da so dobile nekoliko več cepiva, kot je bilo dogovorjeno. Priporočilo za rezervacijo in nabavo cepiva za Slovenijo je bilo, da se nabavijo cepiva glede na število prebivalcev Slovenije."

Mario Fafangel Varnost Zdravje "Ob skoraj 21 tisoč cepljenjih imamo 54 prijav neželenega dogodka"

Poudarila je, da je proizvodnja cepiv RNA počasnejša kot proizvodnja adenovirusnega cepiva, ki bo verjetno kot tretje registrirano v Evropi. "Tam si obetamo pospešek pri dobavi odmerka," je povedala Beovićeva. 

Učinki cepljenja se že kažejo

Dodala je, da se prvi učinki cepljenja morda že kažejo. "Bila je zelo dobra odločitev, da se najprej cepi stanovalcev DSO. Iz DSO zadnje čase nimamo več veliko premestitev v bolnišnice, tudi smrti je nekoliko manj," je dejala Beovićeva. "To bi lahko bil začetni učinek cepljenja. Res je, da je polovica stanovalcev v DSO okužbo že prebolela, tudi to ustavlja epidemijo v domovih." 

Slovenija Odprtje šol v ponedeljek? Tako kaže po regijah.

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Beovićeva si želi, da bi sedaj lahko čim prej precepili drugo najbolj rizično populacijo - starejše nad 75 let. "Taka je starost hospitaliziranih," je poudarila Beovićeva in dodala, da je tako starih prebivalcev Slovenije čez 200 tisoč ljudi, cepiva pa je malo. "Po načrtu, ki je že narejen, se cepijo starejši nad 60, po postopku, da bodo najprej cepljeni najstarejši in potem mlajši. Tako se bo zmanjšalo število obolelih in smrti ter število hospitaliziranih ter naredil prostor v bolnišnicah za druge diagnoze."

Epidemija spet v vzponu

Epidemija v Sloveniji je po božično-novoletnih praznikih spet v vzponu. "Trenutno je večji delež obolelih v mlajši generaciji, kratkoročno večjega preliva v bolnišnice ne pričakujemo," je dejala Beovićeva. "Lahko pa se ponovi zgodba iz septembra, ko smo imeli najprej večje število okužb pri mladih, pa so se potem prenesle na starejše in je prišlo do strmega naraščanja potreb po hospitalizaciji. Prazniki so za nami, vsi razumemo, da moramo paziti na svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih - sem optimistična, da nam bo uspelo ta val čim prej sploščiti."

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Kacin: Stanje je bistveno slabše, kot smo ga imeli pred kratkim

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Anica Kozlevčar 10:04 12.januar 2021.

    Saj se ve zakaj ni toliko cepiva, kot je bilo naročeno. JJ hoče, da pandemija še traja in trajaaaaa, ali pa je že dobavljeno cepivo preprodal. Nebi bilo prvič......

  • jakec1575 09:45 12.januar 2021.

    Jaz bolj zaupam informacijam 2 tujih medijev. Jajo je zajebal ali pa to storil namerno, da smo kupili manj cepiva, zdaj pa ga Beovicka resuje. Kaj nam pomeni novo narocilo 1 mio kosov cepiva, ce pa ne vemo kdaj bo ...prikaži več prislo. Ta podatek sam nice ne pove ali smo kvoto izpolnili. Kaj pa ce je kvota visja?? Zakaj nismo kot Nemci iskali moznosti za dodatne pogodbe? To spet ni toliko denarja. 36 mio za 2 mio komadov, kolikor stane najdrazje cepivo ni nic. Vsekakor veliko manj kot je gospodarska skoda zar

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 09:41 12.januar 2021.

    Kaj ko bi naročili toliko kot potrebujemo in ne kot priporočajo. Namreč teh priporočil se niti Nemci ne držijo.