Slovenija
35093 ogledov

Beovićeva: To naj bi sledilo v primeru novega izbruha

Bojana Beović Saša Despot
Kaj bo Sloveniji prineslo sproščanje ukrepov in kaj na ministrstvu razmišljajo v primeru ponovnega izbruha?

Kot je znano, ponedeljek prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.

Kaj nam bo sprostitev ukrepov prinesla? Vodja svetovalne skupine na zdravstvenem ministrstvu Bojana Beović je za Dnevnik TV Slovenija povedala, da bo moralo miniti od 11 do 13 dni, tako kaže v slovenskih razmerah, ko bomo lahko ocenili, ali je sproščanje za sabo potegnilo večje število prenosov virusa oz. okužb.

Koronavirus - UKC Ljubljana Slovenija V teh občinah je največ okuženih, ki so še prenašalci virusa

Sproščanje ukrepov kot preizkus

Včeraj sicer v Sloveniji ni bil uradno potrjen noben nov primer okužbe, kar je Beovićeva komentirala, da se podatka lahko veselimo. "Malo je simbolično po dveh mesecih, odkar je epidemija v Sloveniji in dan pred tem, ko bo Slovenija ponovno zaživela. Treba pa je vedeti, da med prazniki in med konci tedna ljudje ne hodijo k zdravniku, kakšen dan počakajo, čeprav so že bolni, tako da pričakujem, da bo v naslednjih dneh vendarle več pozitivnih. Je pa res, da se prej še nikoli ni število novookuženih spustilo tako nizko, tudi ne med konci tedna in prazniki prejšnje tedne."

Nizko število okuženih pripisuje omejitvenim ukrepom, katerih učinki še vedno trajajo. Beovićeva je za Dnevnik še dejala, da bo čas sproščanja ukrepov preizkus za vse nas, da bomo lahko pokazali, ali se znamo vesti tako, da ne prenašamo virusa in vzdržujemo epidemije v pogonu. Vodja strokovne skupine na zdravstvenem ministrstvu je izrazila še upanje, da strožji ukrepi ne bodo več potrebni.

V kolikor pa bo bolezen znova izbruhnila, je dodala, se razmišlja v smeri uvajanja lokalnih ukrepov, kot so geografsko območje, podjetja, tovarne, šole.

Koronavirus - UKC Ljubljana Slovenija Odlične novice, na ta podatek smo čakali od začetka epidemije!

Gostinski lokal v času koronavirusa | Avtor: Profimedia Profimedia

Zmanjšuje se tudi število hospitaliziranih

Prvo okužbo z novim koronavirusom so v Slovenijo potrdili 4. marca, nato je v naslednjih dneh število potrjenih okužb naraščalo in naslednjih tednih nihalo, večinoma okoli nekaj deset. V zadnjem tednu pa so vsak dan potrdili med 5 in 11 novih okužb. Sobota je bila prvi dan po 4. marcu, ko na testiranjih niso potrdili nobene nove okužbe.

Tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 se v zadnjih tednih večinoma zmanjšuje, v zadnjih treh dneh se je gibalo okoli 60. V soboto je bilo po vladnih podatkih zaradi te bolezni v bolnišnicah 59 oseb, kar je eden manj kot dan prej. Med njimi jih 21 ostaja na intenzivni negi.

V Sloveniji so doslej skupno opravili 55.520 testov na novi koronavirus in potrdili 1439 okužb.

gorana tabak COVID-19 Šport Najbolj grozljiva izpoved doslej: "Prosila sem, naj me pustijo umreti"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Žurnalček 16:32 04.maj 2020.

    Jaz imam samo eno uprašanje ! In to je sledeče : Zakaj ni OBVEZNO nošenje mask tudi na prostem . Hočete mogoče povedati , da ste bolj pametni od 1.5 miljarde Kitajcev in še 1 miljarde ostalih vzhodnjakov !

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 12:09 04.maj 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

  • Ender3 11:13 04.maj 2020.

    Špekulacije so del vsesplošne zarote !