Slovenija
2 ogledov

Bernanke: Gospodarska kriza se končuje

Velika bančna trojica med odmorom na konferenci v mestu Jackson Hole (Wyoming, Z Žurnal24 main
Predsednik ameriške centralne banke Ben Bernanke je napovedal skorajšnji konec ameriške in svetovne gospodarske krize ter spodbudil rast tečajev delnic na ameriških in evropskih borzah.

Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) je sicer opozoril, da se bodo težave ponavljale še naprej, če ne bo resnih reform.

"Kaže, da se gospodarske aktivnosti v ZDA in po svetu izravnavajo in obeti za vrnitev k rasti v bližnji prihodnosti so dobri," je napovedal prvi mož Fed na konferenci, na kateri sodelujejo pomembne osebnosti iz sveta financ.

 

Krepitev trga nepremičnin

Krepitev ameriškega gospodarstva naj bi dokazovala tudi rast prodaje rabljenih hiš in stanovanj v ZDA. Ta se je julija zvišala bolj od pričakovanj analitikov na najvišjo raven v zadnjih skoraj dveh letih, in sicer za 7,2 odstotka. Kolaps cen nepremičnin je bil eden prvih znakov recesije v ZDA.Ukrepi preprečili paniko
Vlada ZDA je gospodarstvu pomagala s 1500 milijardami dolarjev, dodatnih 1000 milijard je v finančni sistem vlila tudi ameriška tiskarna dolarjev. Če ne bi bilo teh ukrepov, tako Bernanke, potem bi se panika povečala in propadlo bi še več velikih finančnih podjetij, kar bi ogrozilo svetovni finančni sistem.

Bernanke je hkrati ponovno pozval kongres, naj potrdi predlagane spremembe pravil delovanja finančnih trgov, predvsem glede nadzora nad velikimi podjetji, katerih propad bi ogrozil sistem. Na primer zavarovalnica AIG in velike banke. Predlog administracije Baracka Obame predvideva, da bi tak nadzor prevzel Fed, vendar pa je veliko kongresnikov proti temu, ker menijo, da je centralna banka zatajila pri sedanji krizi.

Počasno okrevanje
Prvi mož Fed je še opozoril, da bo okrevanje v ZDA počasno predvsem zaradi položaja na trgu delovne sile. Recesija, ki se je uradno začela decembra 2007, je zahtevala 6,7 milijona delovnih mest in ameriška stopnja brezposelnosti se bo z julijskih 9,4 odstotka najverjetneje zvišala na več kot 10 odstotkov, preden bo začela padati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.