Slovenija
26 ogledov

Besedna vojna o političnih kadrovanjih

SDS je pohitela – osnutek predloga partnerstva za razvoj so Pahorju poslali že p Žurnal24 main
Golobič je izzval Janšo na javno soočenje. Janša: z veseljem, srečava se na TV-soočenjih!

Gregor Golobič (Zares) je predsednika vlade Janeza Janšo pozval na javno soočenje, na katerem se "kritično, samokritično in argumentirano ozreta na kadrovanje prejšnjih in sedanje vlade".

Janša izbere kraj in čas ...
Golobič namreč priznava, da je tudi LDS kadrovala po političnem ključu, da pa to "nikoli ni bilo podvrženo tako izraziti politični samovolji kot v tem mandatu".
Janez Janša je odgovoril, da so termini predvolilnih TV-soočenj že znani. Če bo Golobič povabljen, se bo Janša z njim z veseljem soočil.

Besedna vojna med Janezom Janšo in Borutom Pahorjem o kadrovanju -
dejstva in komentarji:
• 5. julij, konferenca SD. Borut Pahor se zaveže, da ne bo politično kadroval in da bo edino merilo v vladi SD strokovnost, ne pa politično prepričanje.
• 9. julij. V Žurnalu24 objavimo dokument, ki dokazuje, da je takrat še Združena lista 28. decembra 2004 Janezu Janši predlagala dva svoja kandidata v nadzorne svete. Komentar: Križanič ni bil izvoljen v nadzorni svet Elesa, kot so predlagali, ampak v HSE. Pavlica ni bil izvoljen v nadzorni svet Kada.
• 10. julij. Pahor pove, da so 17. januarja 2005 javno objavili sklep predsedstva stranke, da SD ne bo sodelovala v političnem kadrovanju in so predlog obeh imenovanj umaknili. Komentar: To drži, vendar je nekdanji mariborski župan iz vrst SD Boris Sovič junija lani brez diplomatskih izkušenj postal veleposlanik.
• 12. julij, piknik SDS. Janša pozove opozicijske stranke, naj se “samoomejijo” po zgledu SDS tako, da v statutu zapišejo nezdružljivost članstva v nadzornih svetih za funkcionarje strank. Pahor odgovori, da to ni potrebno, saj SD ni sodelovala v političnem kadrovanju.
• 14. julij. Vladna stran kot kronski dokaz političnega kadrovanja sporoči, da sta Križanič v nadzornem svetu HSE in Tajnikar v svetu trboveljske bolnišnice. Komentar: Oba sta doktorja ekonomije. Vsaj pri Tajnikarju ne gre za izjemno vplivno funkcijo, ob zamenjavi oblasti pa je letel iz bistveno vplivnejšega sveta kliničnega centra. Nadzorni svet HSE ima poleg Križaniča še osem članov.
• Pahor trdi, da je oba predlagala vlada zaradi njune strokovnosti in ne stranka SD. Zoran Janković 15. julija izjavi, da je Janša nastavil več kot tisoč ljudi, in se čudi, zakaj se Pahor zagovarja zaradi dveh.
• Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko spomni, da je Anton Rop nastavil Jankovića na čelo Mercatorja, Golobič pa na čelo Triglava poslanca LDS Jožeta Leniča. Golobič in Katarina Kresal (LDS) vladi očitata, da nobena prejšnja vlada ni tako zanemarila strokovnosti kot Janševa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.