Slovenija
4382 ogledov

Bešič Loredan s tem še naprej nagaja Golobu

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Če odgovora ne bo sporočil, bo 25. avgusta veljalo, da poslanskega mandata ne prevzema.

Državna volilna komisija (DVK) po prvem neuspešnem poskusu vročanja pošiljke z dopisom, v katerem ga je pozvala, naj jo obvesti, če bo prevzel mandat nadomestnega poslanca, nekdanjemu ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu poslala novo pošiljko, ki je prav tako ni prevzel. Če odgovora ne bo sporočil, bo 25. avgusta veljalo, da poslanskega mandata ne prevzema.

Premier Robert Golob je odstopno izjavo zdaj že nekdanjemu ministru za zdravje Bešiču Loredanu zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil 7. julija. DZ se je nato 13. julija seznanil z odstopom Bešiča Loredana, ki mu je s tem prenehala ministrska funkcija, Golob pa je začasno prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Državna volilna komisija (DVK) je medtem na nekdanjega ministra11. julija naslovila poštno pošiljko z dopisom v zvezi s pravico nadomeščanja mandata poslanca. V dopisu ga je pozvala, naj jo obvesti, ali je pripravljen prevzeti mandat nadomestnega poslanca namesto Mateja Arčona za preostanek mandatne dobe državnega zbora oziroma dokler Arčon opravlja funkcijo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poštno pošiljko so poslali s priporočeno pošto, kot je bilo to v takšnih primerih doslej običajno, so pojasnili na DVK.

Komisija je nato 13. julija s pošte prejela obvestilo, da vročitev ni bila uspešna in da se je poštna pošiljka vrnila na pošto. 28. julija se je iztekel 15-dnevni rok za prevzem poštne pošiljke, DVK pa odgovora Bešiča Loredana ni prejela.

V začetku tega tedna mu je zato znova poslala dopis, tokrat z vročanjem v skladu z zakonom o upravnem postopku. Od Pošte Slovenije so na komisiji danes izvedeli, da je bil poskus vročitve pošiljke tudi tokrat neuspešen. "Naslovnik je bil obveščen, da ga bo pošiljka čakala na pošti, kjer jo lahko prevzame do 17. avgusta," so pojasnili na komisiji.

Če Bešič Loredan pošiljke do tega roka ne bo prevzel, se šteje, da mu je bila 17. avgusta vročena. V tem primeru začne osemdnevni rok za odgovor o odločitvi glede prevzema poslanskega mandata teči 18. avgusta. Rok se bo tako iztekel 25. avgusta.

Če Bešič Loredan v tem roku ne bo sporočil, da sprejema mandat, se bo pravica prenesla na naslednjega kandidata, v tem primeru je to sedanji nadomestni poslanec Aleksander Prosen Kralj. V primeru, če se v poslanske klopi vrne minister Arčon, pravica do poslanskega mandata sicer preneha tako Bešiču Loredanu kot Prosenu Kralju.

dezurni@styria-media.si

Bešič Loredan za STA prejšnji teden zadeve ni želel komentirati. Na DVK pa so poudarili, da tovrstnega primera doslej še niso imeli.

Komentarjev 28
  • Naklonsky 07:46 03.avgust 2023.

    Zanimiv primer golobizma pri reševanju zdravstva!

  • lojs 20:27 02.avgust 2023.

    medtem ko je loredan že skoraj na seznamu pogrešanih oseb, se je baje en dohtar javil in pisal holobu, da bi bil rad minister ... zanimivo!, pa ravno sedaj, ko je čas dopustov bi bil nekdo rad minister ... sploh ...prikaži več ne vem kaj bo počel in kaj pričakuje in zakaj bi se še on rad ponižno opekel

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:21 02.avgust 2023.

    A niso v svobodi govorili kako so vse svoje člane preverjali če so opravilno sposobni? Bešič Loredan je eden izmed intelektualne sile ki je že blizu poneumljenih.