Slovenija
6930 ogledov

Šok: Minister Danijel Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo

Danijel Bešič Loredan Katja Kodba/VladaRS/Flickr Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes po nekaj turbulentnih tednih podpisal odstopno izjavo. Predsednik vlade se je na dogajanje že odzval.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je podpisal odstopno izjavo. "Prenova slovenskega zdravstvenega sistema je najbolj pomemben strukturni korak v zadnjih 30 letih naše države. Ampak, če želimo narediti ta nujni korak, ga moramo narediti skupaj. Kot država moramo sprejeti odločitev, ali nam je pomemben vsak državljan posebej, ali pa na prvo mesto postavljamo interesne centre moči in zasebne interese," je zapisal.

"Jaz sem to odločitev že sprejel, sprejel sem jo pred enim letom. Zame napredek države nima alternative. Na prvo mesto sem takrat – kot človek in kot zdravnik, in danes – tudi kot politik, postavil Slovenke in Slovence. To pričakujem tudi od vseh ostalih predstavnikov slovenske vlade, ki morajo slediti interesom državljank in državljanov. Kot minister za zdravje želim izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo – državljankam in državljanom. Ampak, če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije," je dodal.

"Danes sem v prisotnosti predsednika vlade podpisal odstopno izjavo, da odstopam z mesta ministra za zdravje in podpredsednika slovenske vlade. Zahvaljujem se poslankam in poslancem, ki so nas podpirali in z nami konstruktivno sodelovali. Želim si, da tisti, ki ostajajo v bitki za državljane, ohranijo pogum in se še naprej borijo izključno za interese ljudi. Vem, da smo skupaj z ekipo Ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v naši moči in hkrati se zahvaljujem državljankam in državljanom za izkazano zaupanje," je zapisal.

Državni zbor se bo z ministrovim odstopom seznanil naslednji teden.

Z ministrom sta imela različne poglede

Robert Golob | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci povedal, da si je stranka Gibanje Svoboda krepitev javnega zdravstva kot prioriteto postavila že pred volitvami, z ministrom Bešičem Loredanom pa imajo različne poglede, na kakšen način doseči ta cilj.

Poslanska skupina Gibanje Svoboda in vlada menijo, da bi morali zdravstvo krepiti preko močnejših, bolje organiziranih javnih zavodov, ne preko zasebnikov, je poudaril Golob. "S tega vidika je odstop ministra logičen in z moje strani tudi pričakovan." Interventni zakon ni bil ne popoln neuspeh ne uspeh, je ocenil Golob, a "glede tega, da se je toliko sredstev prelilo k zasebnikom, sva se z ministrom vsebinsko razšla".

a vprašanja, kdo ga bo nasledil in ali ostaja v stranki, Golob ni podal odgovorov, dejal je, da bi morali to vprašanje zastaviti Bešiču Loredanu. Potrdil pa je, da je ministru sam pripravil odstopno izjavo in mu jo dal v podpis.

Bistvenih zamud pri zdravstveni reformi zaradi odstopa ministra ne pričakuje, saj da se je zdravstvena reforma izvajala na več nivojih, včeraj je denimo Državni zbor po dolgih desetletjih ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje - predlog zakona pa je vložila poslanska skupina Gibanje Svoboda, ne ministrstvo za zdravje.

Kritike z vseh strani

Danijel Bešič Loredan je bil v zadnjih tednih na tnalu zaradi domnevno preslabega izvajanja zdravstvene reforme, h kateri se je močno zavezala koalicija ob nastopu Golobove vlade. Rezultatov tako težko pričakovane zdravstvene reforme še ni tu, zdravstvene storitve se dražijo, SDS pa je pred časom napovedala interpelacijo zoper delo ministra. 

A kaplja čez rob je bila očitno kritika vodje Strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja, ki je v zadnjem času večkrat javno okrcal delo ministra. Za oddajo 24 UR je dejal celo, da je za Slovenijo trenutno bolje, da "je brez ministra, kot pa da je na položaju Bešič Loredan". Več o tem si lahko preberete tukaj.

Sredi junija je v oddaji Tarča Brecelj dejal, da storjenega s strani ministra v enem letu ni nič. "Veliko je laži, storjenega nič v enem letu. Predlagam, da potegne zadnjo časovnico, upam, da mu bo ta uspela, in to je odhod z ministrstva za zdravje," je poudaril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • borut08 19:00 08.julij 2023.

    To meni prav nič ne koristi,če se politika oz.država spravi nate in se tudi je,ker me ne more imeti v oblasti in sem kritičen,glasen ter zanjo preveč iskren ti nihče ne more ali ne želi pomagati.Tako so med drugimi institucijami ...prikaži več zlorabili tudi zdravstvo z namenom,da ne ustrahujejo izsiljujejo in utišajo in mi je tako država sprva preprečevala možnost transplantacije ledvice(SB.CELJE-dializa)in nato še v UKCL načrtno uničili ledvico.Glej moj FB.Instagram Borut Zabret.

  • groffriedrich 08:23 08.julij 2023.

    Kaj je pa bilo drugega za pričakovati? Bo Jajo,ki je sposoben vse uredil.Je imel časa več kot 30 let in? Seronje,ki komentirate v negativo ste preveč zagreti desničarji,fanatiki,zagriženi bedanci,ki se obračajo tako,kot veter piha.Raje ne serjite in nekaj ukrenite.Res ste ...prikaži več naivni in predvsem BUTASTI!!!

  • kapljač 18:54 07.julij 2023.

    Velika škoda