Slovenija
8350 ogledov

Besni kmeti ministru v službo pripeljali raztrgana teleta

protest Sindikat kmetov Slovenije
1/8
Saša Despot
Kmetom je prekipelo. Volkovi jim koljejo živali, država pa ne ukrepa.

"Očitno v Ilirski Bistrici nimajo problema samo z nezakonitimi migranti, ampak tudi z zvermi, ki izvajajo masaker nad živalmi. To je nekaj, kar doživljajo rejci živali vsak dan," je pred stavbo ministrstva za okolje dejal podpredsednik sindikata kmetov Roman Žveglič.

Na Ilirskobistriškem so redno priča pokolom živine, ki jo izvajajo volkovi, a zdaj, pravijo, jim je prekipelo in so odločeni, da bodo šli do konca. "Država je lastnik divjadi in kot vsak dober lastnik bi morala skrbeti za živali. Če kmetu v ograji ali iz hleva pobegnejo živali na sosedovo, rejec najprej poskuša živali spraviti nazaj na svojo zemljo. Obvesti lastnika sosedovih parcel in če se je naredila škoda, to škodo tudi poravna. To mora narediti vsak skrben lastnik živali. Država je skrbnik živali, ki se pase na zasebnih zemljiščih, dela škodo, a njih to ne zanima, niti ne pridejo pospravit kadavrov," je položaj opisal Žveglič, ki pričakuje, da bo država končno naredila red na terenu.

protest Sindikat kmetov Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pred mikrofone je stopil kmet Florjan iz Ilirske Bistrice. "Včeraj nam je zavrela kri. Pred enim letom so mi volkovi poklali 18 živali. Od tega nam je država priznala osem živali, a še danes niso izplačali niti enega centa." Pokol je vplival na oblikovanje črede. Pričakovali so namreč, da bodo že lani oktobra ali novembra imeli nova teleta, a do tega ni prišlo. "Pred štirinajstimi dnevi so se začele telitve. Petnajst krav ... Včeraj smo prišli na pašnik. Vse poklano. Živali bežijo. To se ne da povedati," je v solzah opisal prizor na pašniku.

"Vsi naravovarstveniki so bolj uslišani v tej državi kot kmetje," je dejal in dodal, da mora sam vsak mesec plačati vse položnice in prispevke. "Kako naj se kmetija razvija, če so trije volkovi bolj pomembni kot družinska kmetija, kot otroci na kmetiji … To je živa sramota."

Država nas ima za tretjekategorno ljudstvo, ki nima vseh pravic kot ostali prebivalci Slovenije. To je živ kriminal, kar delajo. Alpe Adria Green naj si pogledajo posnetke živali, kako se mučijo na pašnikih po takšnih napadih zveri.

Kmetje so ogorčeni in opozarjajo, da jim potrpljenja zmanjkuje in da bo zverem pisana zadnja ura, če država ne bo poskrbela za razmere. Sprašujejo se, kakšne bodo razmere čez pet ali deset let, če se bo populacija zveri večala s takšnim tempom, kot so mu priča zdaj. "Kam to pelje? Kaj bomo imeli samo Ljubljano, ostalo pa bo zverinjak?" Poudarjajo, da celoten predviden odstrel zveri ne bi mogel biti narejen v nekaj dneh, če bi bilo na naših tleh tako malo zveri, kot se predstavlja.

Kmetje so po takšnem pokolu dolžni poskrbeti, da se odvzameta bris na pokončani živali in vzorec iztrebka zveri, če ga najdejo. A rezultatov analiz kmetje ne dobijo, zato zdaj zahtevajo, da jim razgrnejo tudi te rezultate.

protest Sindikat kmetov Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Škoda je ogromna

Takšen pokol predstavlja velik finančni udarec za kmete. Po zadnjem pokolu je Florjan našel eno tele, štiri so še pogrešana. Država za eno od zveri zaklano tele ponuja 200 evrov. Od enega teleta, ki ga kmet pita eno leto, zasluži 700 evrov. Do lani so imeli na travniku, kjer je včeraj prišlo do pokola, 59.000 evrov neposredne škode. "Pri tem ni všteta posredna škoda, ki jo nastane zaradi mastitisov, manjše brejosti. Od teh 59.000 evrov je država izplačala mogoče 8000 evrov, vse ostalo moramo kmeti poskrbeti sami," je še povedal.

Od države bodo zahtevali direktni odstrel volkov, 24-urni nadzor v pašniku, za kar bo stroške plačala država. "Svoje pravice si moramo izboriti, drugače nas bodo ta lopovska država in naravovarstveniki pokopali. Vse je več vredno kot kmet. Vse rožice in vsi ptički," je jezen. "Z medvedom in volkom ne bi imeli problemov, če ne bi določeni posamezniki služili na projektih na zvereh."

Imamo grablje in vile in še kaj drugega. Kmetje se bomo organizirali. Zverem bo pisana zadnja ura, bodite brez skrbi. To bomo naredili, če država ne bo poskrbela, bomo poskrbeli sami kmetje.

protest Sindikat kmetov Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V zadnjih desetih dneh ob pet teličkov

Goranu Kinkelu so volkovi pred desetimi dnevi na dvorišču zaklali dvoletnega bika plemenjaka. Naslednji dan so se volkovi vrnili, a k sreči ni prišlo do napada. "Prišli so pospravit, kar naj bi ostalo. Včeraj so pri kolegu zaklali tele. Našli smo sledi šap in iztrebkov, ministrstvo ima vse podatke, a rezultatov ne dobimo," ponovi željo po tem, da bi na ministrstvu razkrili, ali gre dejansko za iste volkove.

V Čičariji ima kmetijo Nikola, ki tam redi 40 glav govedi, 30 konjev in 270 ovac. "Ovac smo imeli 470, a smo morali zmanjšati trop zaradi zveri." Pred časom mu je medved odnesel žrebe in kadaver odnesel na hrvaško stran. "Če jaz ne najdem enega kosa mesa, mi zavod ne da nobene odškodnine. V zadnjih desetih dneh je šlo pet teličkov. Prišli smo v takšno situacijo, da ne vemo kaj počet, ali opustiti ali prodati," ne vidi izhoda iz situacije.

Na vprašanje, kaj pričakujejo od sestanka na ministrstvu za okolje je Žveglič dejal: "Pričakujemo samo razumevanje in potem dolgo nič. Še enkrat poudarjam, vztrajali bomo in tega odnosa si ne bomo več dovolili."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • Avatar ovca
    ovca 12:41 11.avgust 2019.

    1. Zanima me,s kaksno ograjo so bile varovana teleta,da je volk lahko prisel do njih? 2. Zanima me,kdo je varoval teleta? Ocitno ne clovek, ne ograja,ne pastirski psi. 3. Poskrbite prvo za varovanje,ce se ze greste zivinorejo,potem pa ropotajte,kaj naj ...prikaži več bi vlada naredila. Brez vlaganja v zascito,razen v zivino, je logicno, da pac ne gre. 4. Ce nimas pojma o zivinoreji,se je ne loti! 5. Ah ja,o zivinoreji pac veste veliko,znanja o avtohtonih divjih zivali pa ni. Se bi morale podrediti cloveku.....

  • Borut_Bavarski 18:27 26.april 2019.

    se vidi, da sami retardiranci s podeželja. Ko pa sami koljete in vam crkuje živina in drobnica zaradi malomarnosti, pa ne vozite kadavrov v ljubljano, a ne? Keri pokvarjenci leni, namesto, da bi si varovanje uredili. Pa čisto nič jim ...prikaži več ne manjka. Tale kadaver protestnik ma vamp, kot da bo tri prasce skotil.

  • luka799 16:43 26.april 2019.

    Nej si kupjo 4 kavkaske ovcarje al pa srednjaziske ovcarje. Okol vratu spicasto ovratnico. Pa jih bo stroskovno manj prslo k da sm cakajo drzavo. Psi bojo use potolkl pa nej pol drzava od njih terja denar