Slovenija
203 ogledov

Besni na stanovanjski sklad: "Cene za 30 odstotkov gor"

zeleni gaj Anže Petkovšek
Stanovanjski sklad RS je objavil razpis za prodajo 85 stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu. Zainteresirane kupce je zbodla v oči podražitev stanovanj.

Pisal nam je bralec, ki se zanima za nakup stanovanja v soseski Zeleni Gaj na Brdu, ki ga prodaja stanovanjski sklad. Ker so bila pred letom dni primerna stanovanja v omenjeni soseski zasedena, sta se s partnerko odločila počakati na izgradnjo treh objektov, ki so predmet v sredo objavljenega razpisa.

Stanovanje zdaj 25 tisočakov dražje!

"Takrat je bila cena za kvadratni meter v povprečju med 1700 in 2000 evri, kar pomeni, da bi za trisobno stanovanje v velikosti 75 kvadratnih metrov odštela 150.000 evrov," je zapisal. Ker je vse nakazovalo, da bo šlo za povsem identičen projekt kot pri prejšnjih blokih v soseski, sta pričakovala, da bo tudi cena enaka. A se je izkazalo, da ni tako. "’Najino stanovanje’ se je podražilo iz 150.000 evrov na 185.000 evrov. Pregledala sva celotno ponudbo in vse cene so se v povprečju zvišale za 30 odstotkov!" je ogorčen bralec, ki se stanovanja po taki ceni ne more privoščiti. "Najin načrt ustvarjanja družine je šel po zlu!" 

Bralec se ob tem sprašuje, kako si lahko državni stanovanjski sklad, ki naj bi gradil objekte, lažje dostopne mladim družinam, privošči takšno potezo. Kot je dejal, so prejšnja stanovanja res hitro prodali, a to po njegovem mnenju ne more biti razlog za podražitev. Prav tako meni, da na zvišanje cene ne more vplivati boljša lokacija, saj gre za isto sosesko. "Te tri zgradbe so od ostalih oddaljene samo dvajset metrov. Še več. Stojijo neposredno ob novo zgrajenem križišču, ena od stavb pa ima direktno pred vhodom avtobusno postajališče. Če že, bi cene lahko padle ali v najboljšem primeru ostale enak," se je pridušal bralec.  

Stanovanjski sklad: Na ceno vplivala lega

Stanovanjski sklad, na katerega smo naslovili vprašanja glede novega razpisa in odgovore še čakamo, je na svoji Facebook strani takole pojasnil zvišanje cen stanovanj: "Pri določanju končnih prodajnih cen stanovanj so se v večji meri upoštevale določene funkcionalne lastnosti in lega stanovanj, ki se odraža na nekoliko višjih cenah pri bolje pozicioniranih stanovanjih. Stanovanja so na voljo tudi po nižji ceni, če primerjamo s prodajnimi cenami stanovanj iz predhodne prodaje." Cena kvadratnega metra v fazi F4 je bila 1.935 evrov za kvadratni meter, v fazi F5.1 pa 1.840 evrov na kvadratni meter. 

Želijo videti primer

Njihov odgovor zainteresiranih ni zadovoljil. Od stanovanjskega sklada pričakujejo, da jim navedejo primer, kjer je trisobno stanovanje, v velikosti 70 kvadratnih metrov ali več, cenejše kot na prejšnjem razpisu. Sprašujejo se tudi, kako to, da lega stanovanja ni bila pomembna v prvem sklopu prodaje, sedaj pa je. 

Eden od zainteresiranih je izpostavil, da so se cene trisobnih stanovanj v povprečju zvišale za 14 odstotkov, pri čemer je primerjal cene z razpisom iz julija 2014. "Za trisobno stanovanje v pritličju je bila cena na razpisu julija 2014 155 tisoč evrov, zdaj pa se giblje okoli 170 tisočakov. Za stanovanje v drugem nadstropju je bilo takrat treba odšteti 157 tisočakov, zdaj pa 175."

Preberite tudi:

Komentarjev 15
  • pulse 14:39 17.junij 2016.

    Slovenija je "država v razvoju" in ne razvita država...

  • pulse 14:38 17.junij 2016.

    Ta je pa huda, da ti zaradi podražitve stanovanja "načrt ustvarjanja družine gre po zlu"... Družina se ustvarja z graditvijo medsebojnih odnosov in ne z nakupi stanovanja...

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 13:37 17.junij 2016.

    Jst vem, da si nikol ne bom mogel kupit stanovanja in mi je cisto ok, sem se sprijaznil s tem in tudi cisto sam sem kriv, kaj pa ne grem v tujino. Tole jokanje v stilu: "Najin načrt ustvarjanja družine ...prikaži več je šel po zlu!" je cisto brezpredmetno. Slovenci, sprijaznite se ze enkrat, da smo revni. Sanjat o lepih stanovanjih in ne vem kaj se vse je za mehkuzce in ljudi, ki zivijo v oblakih. Povprecna placa je komaj 1kEUR! Dajmo zivet temu primerno, ne pa se delat fine.