Slovenija
28 ogledov

Bi pristali, da v službi namesto vas napreduje sodelavec?

Za športnike je njihov šport v večini primerov - služba. Takšna, ki terja odrekanje skozi vse leto. Zato vprašanje taktiziranja in špekuliranja ne bi smelo priti v poštev.

Igor Kovačič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Za nami je še ena zimska sezona, sezona v kateri je Žan Košir povsem pokoril tekmece v paralelnih deskarskih disciplinah, za skupno zmago sta se do zadnje tekme borila Tina Maze in Peter Prevc, Jakov Fak pa je bil tretji v biatlonski razvrstitvi. Poleg tega so Fak, Mazejeva in Filip Flisar okitili še z naslovom svetovnega prvaka. Pravi čudež za tako majhno državo, še večji, če se pomisli v kako velikih finančnih težavah je krovna organizacija slovenskih zimskih športnikov. 

Kljub temu se vseh ne more zadovoljiti. Po zmagi Jurija Tepeša se je tako razvila (nepotrebna) debata, da bi moral ta skočiti slabše in tako Prevcu zagotoviti skupno zmago. Kako pa se kalkulira pri smučarskih skokih? Je Tepeš ob svojem poletu lahko vedel, da bo vzel skupni naslov kolegu? Kaj, če bi zaostal tudi za Freundom, nato pa še preostala skakalca na vrhu? Kje piše, da veter ne bi ponagajal tudi najboljšemu slovenskemu skakalcu v tej sezoni? Kaj pa naj bi storil? Tvegal padec, odrgnine, zlom? Športnik vselej želi zmagati, to je v njegovi krvi. Bi podarjeno zmago Prevc sploh sprejel? Navdušen vsekakor ne bi bil.
 
Verjetno je mnogo tistih, ki zdaj menijo, da bi bilo potrebno kalkulirati, pobesnelo ob predstavi avstralskih košarkarjev na lanskem SP v košarki. Vsi se spomnimo, koliko gnoja in obsodb se je usulo na Avstralce. Tega si naši šampioni ne zaslužijo! Je kaj drugače, če bi preračunavanje koristilo nam? Po mojem mnenju ni. Če se ukvarjate s tako pošteno rečjo kot je šport (to naj bi ta vsaj bil), potem se obnašajte pošteno. 
 
Če zapišem nekoliko drugače. Bi vi v službi prepustili napredovanje svojemu kolegu - mesto bi torej prevzel od vas - da bi ta s tem prišel do višje plače kot vi? Bi bili tako timski? Najbrž ne. Morda, če menite, da je sposobnejši od vas. Za športnike pa je njihov šport v večini primerov prav to - služba. Takšna, ki terja odrekanje skozi vse leto.
 
Mazejeva je bila boj s Fenningerjevo, Prevc s Freundom. Tekmeca sta bila za las boljša. V poštenem boju, v okolju, kjer se merijo le najboljši v posameznem športu. V okolju, kjer Sloveniji ne bi bilo mesta, če bi se gledalo le na denar. Lahko smo le veseli, da so naši fantje in dekleta med najboljšimi. Vprašanje je, kaj se bo zgodilo v naslednjih letih. 
Komentarjev 6
  • Papaja Popi 08:10 23.marec 2015.

    Vsakdo tekmuje najprej za sebe in tako sta oba dobra - Peter in Jurij.Tako pač je v športu.Vsem je žal, da Peter ni zmagal a kaj češ.Peter je še mlad in ima pred sabo še ogromno zmag, ...prikaži več če bo le tako še dober

  • Francissco 03:03 23.marec 2015.

    Tisti, ki zagovarjajo Tepeša in Janusa (to je tisti ki vleče niti iz ozadja), ne gledajo športa in živijo v drugem svetu. Videli smo, kako Nemci ni Avstrijci delajo za svojo ekipo in z vskoki v vrstni red pomagajo sotekmovalcem ...prikaži več v ekipi. Lep primer je žensko smučanje. Tudi tukaj vsaka lumparija še ni kaznivo dejanje. Vendar bi se morali zavedati, da je bil Tepešev skok v najlepšem primeru zelo slab signal za vse alpske ekipe v prihodnosti in lumparija. Tisti, ki pa to delajo, pa naj veselo delajo to še naprej, ali ne. Ekipa je zato ekipa, ker dela tudi eden za drugega, tako kot ekipa Tine Maze, ki je zato ekipa izven slovenske smučarije (fovšije) in ima prav zato velik uspeh. Zelo se strinjam s komentarjem "Boruta Bavarskega", da je fairplay le do takrat, ko gre za naše in razmerja v naši ekipi. Do nasprotnika pa velja trda in neizprosna borba.

  • Janez_53 22:47 22.marec 2015.

    Ti očitno nisi eden tistih, ki bi pošteno tekmoval! Članek je natančno takšen kot mora biti. Vsaka čast fantom in le tako naprej! Ne poslušajte spletkarjev, koristolovcev in oportunistov, ki iščejo priložnosti, kako priti do koristi zase, ne glede na ostale!