Vizita za živali > Novice
382 ogledov

Bi spali z medvedom? Pojdite v Loški Potok!

Nočno opazovanje medveda KTC Loški potok
V Loškem Potoku lahko v naravi opazujete medveda, si ogledate njegov brlog, "spite" z njim in opazujete, kako se jeleni "ženijo". Ponoči v gozdu pa poleg naštetih lahko srečate še lisico, volka, šakala, jazbeca in druge divje živali.

V Loškem Potoku lahko v naravi opazujete medveda in druge divje živali. "Zanimanja je ogromno," na vprašanje, kakšen je odziv na ponudbo opazovanje medveda, pravi vodja Kulturno turističnega centra Loški potok Tjaša Intihar.

PREBERITE ŠE:

"Populacija je mešana, sprejmemo do devet ljudi na treh različnih lokacijah. Gre za specifične skupine, kot so poklicni fotografi, a tudi družine, vendar je treba vedeti, da za zelo majhne otroke opazovanje ni primerno, ker težko toliko časa zdržijo pri miru v tišini," pojasnjujejo pri KTC Loški potok. "Včasih je to lahko tudi že kak petletnik, načeloma pa je dobro, da so stari od deset let naprej, ko se jim lahko dopove, da mirno čakajo in se tudi ne ustrašijo."

Sezona se začne maja

Opazovanje medveda | Avtor: KTC Loški potok KTC Loški potok
Sezona opazovanja se sicer dobro začne z majem, saj je aprila možnost, da medveda srečamo približno 30 do 40 odstotna, od maja do septembra pa kar 80 do 90 odstotna. "Če se zgodi, da medveda eno noč vendarle ni, goste drugič odpeljemo na opazovanje zastonj," pove Intiharjeva. "Lani je hodilo sedem medvedov. Najtežji je imel 400 kilogramov, zanimiva pa je bila tudi medvedka s tremi mladički, od katerih je bil en albin."

A opazovanje medvedov ni edina ponudba, ki jo imajo za posameznike, ki želijo živali opazovati v naravi in ne v živalskem vrtu. Obiskovalcem pokažejo tudi zapuščeni medvedji brlog, letošnja novost pa sta še spanje z medvedom in jelenji ruk.

Spanje z medvedom

"Vodič goste odpelje v gozd, kjer na polici v skali postavijo spalne vreče," razloži Intiharjeva. "40 metrov pod skalo nastavijo hrano, po katero pridejo različne živali, poleg medveda še lisica, jazbec, volk, šakali in dihur."

Z Čarobno močjo gozda - jelenji ruk bodo pričeli jeseni, konec septembra oz. v začetku oktobra, ko se te divje živali parijo in borijo za svoj teritorij. "Na teren skupina odide z lovcem, ki začne jelene izzvati z glasovi, oni pa nanj odgovorijo z oglašanjem najprej z enega, nato drugega hriba," pove Intiharjeva in  razloži, da so jeleni v resnici bolj nevarni od medvedov, saj medved beži, jelen pa se začne boriti za območje. "Zato je to doživetje precej divje, ob tem, da je seveda za varnost poskrbljeno."

V turistično nerazviti kraj želijo na ta način pripeljati izvirni, edinstven in kvaliteten turizem. Poleg navedenih, pripravljajo še en projekt, ki pa je za zdaj še presenečenje in bo najverjetneje zaživel prihodnje leto.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:40 16.april 2016.

    Odličen predlog za poslanski turizem ! Tudi prevoz z enosmerno vozovnico je vključen v ceno .