Slovenija
44 ogledov

Bi starši lahko plačali manj?

Vrtec je prvotno ponudbo znižal za pol evra na račun amortizacije, kakovost kosi Žurnal24 main
Šolska kosila. Občina ni dala soglasja za izvedbo javnega naročila.

Postojnski osnovni šoli (OŠ) Miroslava Vilharja in Antona Globočnika sta poleti v skladu z navodili revizorja zbirali informativne ponudbe za dobavo kosila v novem šolskem letu. Najnižjo nabavno ceno – 2,01 evra – je ponudila družba Slorest, ki kuha tudi v Šolskem centru Postojna; Vrtec Postojna, ki jim je kosila dobavljal do zdaj, pa 2,48 evra.

Cent razlike

1000 kosil skuhajo v postojnskem vrtcu, za obe OŠ jih gre slaba polovica.

“Občino Postojna kot ustanoviteljico smo v skladu z zakonom zato zaprosili za izdajo soglasja za izvedbo javnega naročila,” pojasnjuje Pia de Paulis Debevec, ravnateljica OŠ Miroslava Vilharja. Občina soglasja ni dala, vrtec pa je nato ceno znižal na dva evra. Na vprašanje, kje so kar naenkrat našli skoraj 20-odstotno rezervo, Peter Plevnik, ravnatelj Vrtca Postojna, odgovarja, da so odbili amortizacijo, ker je občina obnovila kuhinjo. Kakovost hrane po njegovih besedah ne bo nič slabša.

Poskus diskreditacije

Enolična kosila
Pritožbe. Anketa med učenci zadnjih štirih razredov OŠ Miroslava Vilharja, ki kosijo, je pokazala, da jih je 56 odstotkov s hrano iz vrtca (zelo) nezadovoljnih, ker ni dovolj raznolika. Pritožbe prihajajo tudi od učiteljev.

Novemu zakonu o šolski prehrani, ki ne zahteva javnega naročila, če je dobavitelj drug vzgojno-izobraževalni zavod, je tako zadoščeno. “To pa še ne pomeni, da starši plačujejo najnižjo možno ceno kosila, saj javnega naročila nismo izvedli,” pravi de Paulis Debevčeva. Njo in ravnateljico sosednje šole Sabino Ileršič Kovšca je zato zbodla neresnična navedba v občinskem glasilu, da sta poskušali brez soglasja občine izbrati zasebnega dobavitelja. “Gre za poskus diskreditacije. Najin namen je bil zagotoviti čim nižjo ceno za starše,” odgovarja Ileršič Kovščeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.