Slovenija
16 ogledov

Bi vam uspelo v dveh minutah?

Firefighter Combat Challenge, Bled
1/7
Branko Habjan
Na Bledu evropsko tekmovanje Firefighter Combat Challenge. "Najtežji dve minuti v športu" bo lovilo več kot 200 gasilcev z vsega sveta.

Firefighter Combat Challenge je namenjen operativnim gasilcem, prostovoljcem in profesionalcem. V Sloveniji tekmovanje poteka že tretjič. Po včerajšnjem državnem prvenstvu danes poteka evropsko tekmovanje, ki so hkrati tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo.

Slabost in bruhanje nista neznanka

Lastnik licence tekmovanja, Paul O. Davis, ki je se tekmovanje na Bledu prišel ogledati iz ZDA, je pojasnil, da so zaradi težavnosti proge slabost, bruhanje in vrtoglavica spremljevalke tekmovanja.

Kako tudi ne: gasilec tekmuje s polno opremo, ki je težka 25 kilogramov.

Zrak diha preko maske iz tlačne posode. Preteči mora stopnišče do tretjega nadstropje oziroma dvanajst metrov,  s seboj pa nese dvajset kilogramov zvite cevi. Ko pride do vrha, odloži cev in po vrvi potegne dvajset kilogramov težko utež in nato steče po stopnicah navzdol.

Na poligonu s težkim kladivom udarja po železni kladi, ki jo mora premakniti za en meter. Nato med ovirami teče dvajset metrov, vzame polno cev z vodo in jo vleče nazaj dvajset metrov skozi vratca in z vodo zbije tarčo. Spusti cev in zagrabi lutko 80 kilogramov težkega ponesrečenca, ki ga vleče dvajset metrov do cilja. Tekmovalcu  pri tem ne sme zmanjkati zraka v tlačni posodi.

Rekord nedotaknjen že sedem let

Rekord proge je 1,19 minute in ga je ameriški gasilec postavil pred sedmimi leti. Ves ta čas tega rekorda nihče ni potolkel, najboljši pa dosegajo čas do 1,21 minute. Slovenski rekord si delita dva gasilca: Domen Pavlič in Matic Zupan, ki sta s progo opravila v 1,32 minute. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.