Slovenija
357 ogledov

Biatlonski imperij

V tekmovalnih službah OK Pokljuka naj bi sodelovalo več pripadnikov SV, ki naj b Žurnal24 main
Pokljuka. Denar Slovenske vojske naj bi se stekal v zasebne žepe.

“Priprave in izvedbo tekmovanj v biatlonu na Pokljuki financira država iz proračuna, odmerjenega Slovenski vojski (SV). Dobiček iz vsega pa vedno dobi Si Sport, šenčursko podjetje Boruta Farčnika,” pravi naš vir iz smučarske zveze. Farčnik naj bi bil po njegovih trditvah glavni finančnik slovenskega biatlona, saj pridobiva sponzorski denar, je podpredsednik zbora za biatlon pri smučarski zvezi, podpredsednik Športnega društva Pokljuka in podpredsednik Organizacijskega komiteja (OK) Pokljuka. Dejansko imajo športno društvo, OK in biatlonska reprezentanca sedež in pisarne na istem naslovu kot Farčnikov Si Sport – v poslovni coni v Šenčurju.

Farčnik molči o financah
Niti od pristojnih v OK Pokljuka niti iz podjetja Si Sport oziroma od lastnika Boruta Farčnika nismo dobili nikakršnih odgovorov. Zanimalo nas je predvsem, koliko lastnih sponzorskih sredstev šenčursko podjetje prispeva za slovenski biatlon in kolikšen delež od denimo dobrih 580 tisoč evrov lanskega poslovnega prihodka od prodaje se je v podjetje steklo zaradi sodelovanja z OK Pokljuka in zborom za biatlon.

Čista lopata

Kranjski podjetnik Borut Farčnik je javnosti znan tudi kot eden od osumljencev v gradbeni aferi Čista lopata, kjer naj bi nastopal kot vezni člen med Tomažem Žibertom s kontrole zračnega prometa ter podjetjema SCT in Primorje, ki sta se potegovali za gradnjo nadzornega stolpa na brniškem letališču. Farčnik je sicer od septembra pravnomočno obtožen storitve kaznivega dejanja neupravičenega sprejemanja daril, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora.

Dobili pa nismo niti odgovora, kam se nakazujejo sredstva tujih sponzorjev, ki naj bi jih za biatlon iztržil Si Sport. “Farčnikova družba se poleg biatlona loteva tudi trženja drugih dobičkonosnih športnih projektov za lasten žep kot na primer World Masters Games in Eurosank, in to s tujim denarjem,” pravi naš vir. Podjetje, ki je lani po podatkih sodnega registra imelo na voljo okoli 360 tisoč evrov sredstev, namreč od leta 1998 vodi finance in trženje biatlonske reprezentance, kar je navedeno tudi na spletni strani podjetja.

Stare naveze
Od aprila pa Farčnik vodi tudi podjetje v večinski lasti smučarske zveze, to je Center Pokljuka, prek njega pa upravlja novozgrajen Športni center Pokljuka; seveda v sodelovanju z direktorjem smučarske zveze Jaroslavom Kalanom in drugim podpredsednikom OK Pokljuka Petrom Zupanom.

Tako Zupan, nekdanji brigadir SV, kot Farčnik, ki je v času ministrovanja Jelka Kacina vodil logistično službo ministrstva za obrambo, naj bi že od nekdaj odločala o zaposlovanju vrhunskih športnikov v vojski, pravijo naši viri. “Farčnik je uspeval pod Kacinom, potem pa naj bi sprejel nekaj ne preveč gospodarnih odločitev in zapustil ministrstvo. A zaradi starih navezav je ostal pri biatlonu, ki ga je počasi popolnoma prevzel,” pojasnjuje naš vir blizu vojski. Ob tem dodaja, da je bilo “zaradi Farčnikovih zvez ugodnosti deležno tudi podjetje Tipeda Šuc, ki ga je Farčnik leta 1990 ustanovil s soprogo Blanko. Do decembra 2006 je imelo to podjetje domnevno pod zelo ugodnimi pogoji v najemu blejsko Vilo Prešeren, ki jo je do prodaje septembra 2007 upravljalo ministrstvo za obrambo.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.