Slovenija
5785 ogledov

Bidenov svetovalec v odzivu na Janševo odkrito navijanje za Trumpa : "Sramota!"

Janez Janša v Bruslju Epa
Bidnova kampanja opazila Janšev tvit v podporo Trumpu.

Slovenski premier Janez Janša odkrito podpira ameriškega predsednika Donalda Trumpa, včeraj je na Twitterju zapisal. "Spoštujemo težko, tragično zasebno življenje Josepha Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti. Vendar če bi bil danes izvoljen, bi bil eden najšibkejših predsednikov v zgodovini. Svobodni svet pa obupno potrebuje močne ZDA, kot še nikoli doslej. Dajmo, zmagaj, Donald Trump."

soočenje Joe Biden Donald Trump Slovenija Tako odkrito Janša navija za Trumpa

"Sramota!"

Kot kaže so tvit opazili tudi onkraj luže, odzval pa se je tudi ugledni ameriški profesor in Bidenov svetovalec za zunanjo politiko Michael Carpenter. Po njegovem je Janševo pisanje sramotno. "Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja, ki je bil v preteklosti že obtožen in obsojen zaradi korupcije. A ne skrbite slovenski prijatelji, čez 11 dni bo moral demagoški populizem spakirati kovčke." Zapis je Carpenter končal v slovenščini, z besedo."Sramota".

Tvit je bil deležen številnih odzivov, tako negativnih kot pozitivnih. Med drugim se je odzval nekdanji pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske zadeve Dan Fried. "Običajno ni modro, da se kaka vlada opredeli za eno stran v demokratičnih volitvah tuje države. (ZDA so bile včasih tega krive in smo dobili lekcijo)," je tvitnil Fried.

Ameriški mediji pri poročanju o Janševi podpori Trumpu povzemajo agencijo AP, ki je zapisala, da se je premier Janša s tem pridružil regionalnim voditeljem, ki so odkrito podprli Trumpa med kampanjo za ponovno izvolitev. Med njimi sta madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

AP omenja, da je Slovenija rojstna država prve dame ZDA Melanie Trump in dodaja, da je v petek Trumpa podprl tudi član bosanskega predsedstva Milorad Dodik, ki je pozval vse Srbe v ZDA, naj volijo Trumpa. "Desničarski konservativci v vzhodni in srednji Evropi, kot so Orban, Vučić in Janša, včasih kopirajo Trumpov slog vodenja," je zapisal AP.

soočenje Joe Biden Donald Trump | Avtor: Epa Epa
Samostojno vest o Janševem tvitu je objavil medij Politico, konservativni Washington Times pa navaja, da je tvit voditelja rojstne države prve dame Melanie Trump sledil sporočilom podpore konservativnih voditeljev vzhodne Evrope.

Časnik Washington Post piše, da se je slovenski premier s podporo Trumpu pridružil drugim desničarskim voditeljem. "Janševo sporočilo sledi podobnim izjavam dveh drugih populističnih voditeljev v regiji, Orbana in Vučića. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro in predsednik Filipinov Rodrigo Duterte sta prav tako podprla Trumpovo ponovno izvolitev," poroča Washington Post.

"Slovensko zunanje ministrstvo v Washingtonu je zavrnilo komentar," še piše Washington Post, pri čemer verjetno misli na veleposlaništvo.

Washington Post je Janševo podporo Trumpu omenil še v prispevku o skorajšnji sklenitvi sporazuma o normalizaciji odnosov med Izraelom in Sudanom. Objava sporazuma v Ovalni pisarni Bele hiše je v ZDA odmevala tudi zaradi tega, ker izraelski premier Benjamin Netanjahu kljub Trumpovi spodbudi priložnosti ni izkoristil za izraz podpore predsedniku ZDA. "Misliš, da bi zaspani Joe lahko dosegel kaj takega, Bibi?" je Netanjahuja vzpodbudil Trump. Izraelski premier se je malce obotavljal, nato pa dejal le, da Izrael ceni vso pomoč za mir od kogarkoli v Ameriki.

 
Komentarjev 45
 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 12:39 25.oktober 2020.

  Jaz sem primoran plačevati RTV prispevek in kabelsko(optiko),samo zato,da lahko pogledam PlanetTv,NOVO24 obvezno,Discovery,... RTV ja zelo malo gledam,v glavnem samo zaradi TXT..., pa sem jo prisiljen plačevati.UKINITE RTV PRISPEVEK!!! UKINITE NOVINARSKE SMRADE NA DELU,DNEVNIKU IN VEČERU!!!

 • jurij2 10:14 25.oktober 2020.

  Jojo proba kupit karto vstopnico za ogled bele hiše.po uradni proti mu to ni uspelo

 • Avatar ovca
  ovca 09:18 25.oktober 2020.

  https://reporter.si/clanek/slovenija/blamaza-razkurjeni-jansa-je-na-twitterju-za-laznivca-oznacil-napacnega-namesto-bidnovega-svetovalca-je-napadel-it-jevca-iz-kanade-820500 še ena potrditev, da jajo ni niti 1/2 pismen...