Slovenija
24 ogledov

Bill Gates komaj tretji

Ameriški bančni nadzorni urad za državne in tuje banke je leta 2008, v vrtincu k Žurnal24 main
Po podatkih revije Forbes Bill Gates ni več najbogatejši Zemljan. Vrste multimilijarderjev se sicer iz leta v leto krepijo, še posebno v Rusiji.

Vrsto let je prvi mož  Microsofta kraljeval na prestolu prvega med bogatimi Zemljani, zdaj pa sta ga izrinila znani ameriški investitor Warren Buffet z 62 milijardami zelencev in mehiški podjetnik Carlos Slim Helú s 60 milijardami dolarjev premoženja. Gates se sicer ponaša z "le" 58 milijardami dolarjev.

Vrtoglave vsote denarja
Revija Forbes vsako leto objavi lestvico vseh milijarderjev tega sveta, pri čemer njegovi novinarji raziskujejo poslovne dejavnosti in obračanje premoženja najbogatejših Zemljanov. Leta 2008 je število Zemljanov z vsaj eno milijardo dolarjev premoženja prebilo magično mejo 1000, saj se je od lanskega leta povzpelo z 946 na 1125 ljudi, ki si lastijo skupno kar 4,4 tisoč milijard dolarjev premoženja. Med državami še vedno prednjačijo ZDA z  469 milijarderji, sledi jim Rusija, ki jih ima 87.

Med svetovnimi milijarderji jih je kar tretjina takšnih, ki so bogastvo podedovali, 50 jih je starih manj kot 40 let; Kitajka Yang Huiyan ima samo 26 let. Najmlajši milijarder je sicer Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, ki premore že poldrugo milijardo zelencev.

Moskva se vzpenja po lestvici
Med svetovnimi metropolami posebej izstopa Moskva, kjer živi čedalje več milijarderjev. Trenutno jih je že 74, kar je več kot na primer v New Yorku. Za ruske bogataše na splošno velja, da so relativno mladi in da bogastva niso podedovali.

Na Forbesovem seznamu – po pričakovanjih – ni nobenega Slovenca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.