Slovenija
29 ogledov

"Bio izdelkom lahko zaupate"

Boris Fras Barbara Milavec
Kupci zavarovani, saj morajo kmetovalci v primeru zlorabe vrniti pridobljeno subvencijo.

Kupci bio kmetijskih izdelkov lahko zaupajo v kakovost teh izdelkov, meni predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije Boris Fras.

Po njegovih izkušnjah tiste kmete, ki goljufajo, prej ali slej dobijo. “Ekološki kmet dobi subvencijo in če ga dobijo, jo mora vrniti. Kmet bo dvakrat premislil, preden bo uporabil kakšne nedovoljene kemikalije, kupci ste tudi iz tega naslova zavarovani,” pojasnjuje.

Fras je hkrati razočaran, ker kupce ponavadi ne zanima certifikat, ki jamči, da je kupljena hrana res bio. “Tudi če kupite bio hrano pri enem od trgovcem, vam morajo tam na vašo zahtevo pokazati certidikat,” pravi.

Včeraj je predstavil program akcij informiranja in promocije eko hrane BIO užitek. Več na biouzitek.si.

Komentarjev 5
  • Pepe007 08:01 29.marec 2013.

    Človek mora tako rekoč vrniti plačo za nazaj.Ali poznaš kak tak primer v javni upravi, da je bilo komu to treba (glede na tvoj nivo sklepam, da od tam živiš)? Da bi komu rekli: glej, ta mesec nisi dovolj ...prikaži več naučil otrok, vrni plačo za preteklih 5 let. Kazni pa sicer nobene. Tudi neka pritožba ni možna, ker je inšpektor zadnja inštanca.Si že videl ti pametnjakovič kdaj kaj takega?

  • Pepe007 07:58 29.marec 2013.

    Če bi prebral članek, bi videl, da je eko, če ti lahko pokaže certifikat.Če kopuješ eko, se moraš kot kupec moraš malo izobraziti, kaj eko sploh pomeni. Eko na primer ne pomeni, da se ne uporabljajo škropiva pri določeni ...prikaži več vrsti rastlin. In še več, eko v Italiji lahko pomeni drugo kot eko v Bolgariji in drugo kot eko v Sloveniji.Pod črto: eko hrana je varna za človeka. Pa tudi številne druge vrste osnovnih živil so praviloma varne za človeka. Obratno je predelano in z rokom trajanja več 100 dni bolj izjemoma varno za človeka.

  • hun 23:56 28.marec 2013.

    me zanima koliko inšektorjev ima kontrolo nad bio eko nator in podobnim kmetistvom in živinorejo ker tudi regrat na tržnici je bio ekoin oh in sploh problem je samo v tem da je nabran na fužinah med bloki