Slovenija
72 ogledov

Bioplinarni odločno ne

Renata Brunskole in Branko Kapušin opozarjata na probleme, ki jih prinaša biopli Žurnal24 main
Farma Krasinec. Kmetijska zadruga Krka jo prodaja. Zasebnik bi tam gradil bioplinarno.

Krasinec. V Krajevni skupnosti (KS) Krasinec so odločno proti izgradnji bioplinarne na farmi Krasinec, ki jo lastnica, Kmetijska zadruga (KZ) Krka prodaja. "Za Belo krajino je prevelik zalogaj že bioplinarna v Črnomlju, še ena taka ni potrebna," je pojasnil Branko Kapušin, predsednik sveta KS.

30 tisoč ton gnojevke na leto razvozijo po Beli krajini, pravi Niko Šuštarič iz Proteusa.

Lastnike kmetijskih zemljišč na območju metliške občine pozivajo, naj ne naročajo in ne dovolijo raztrosa bioplinske gnojevke po svojih kmetijskih površinah.

Pobuda le na občino
Proti pobudi za gradnjo bioplinarne, ki jo je na Občino Metlika poslal zasebnik, so bili že trije občinski odbori, v četrtek jo bo obravnaval še občinski svet. "Skupno stališče Občine Metlika do bioplinarne kjerkoli na območju naše občine je negativno," je izpostavila županja in poslanka Renata Brunskole. "Organski odpadki prihajajo iz vse Slovenije, vsa gnojevka pa ostane v Beli krajini. To je za nas nesprejemljivo," je pojasnila in dodala, da sicer na Krasincu v sklopu občinskega prostorskega načrta načrtujejo poslovno cono. Kot so sporočili iz KZ Krka, zasebnika ne poznajo in se z njim sploh niso pogovarjali, prav tako se z nikomur niso pogovarjali o gradnji bioplinarne na farmi Krasinec. Nobene vloge za bioplinarno na Krasincu niso dobili niti na metliški upravni enoti.

Sestanek na inšpektoratu
Včerajšnjega zbora krajanov se je udeležil tudi Niko Šuštarič, ki vodi civilno iniciativo Proteus. Med drugim je opozoril na preveliko vsebnost težkih kovin v gnojevki, da bi jo smeli nenadzorovano uporabljati. V zvezi z razlivanjem gnojevke v Beli krajini imajo 5. aprila sestanek na kmetijskem inšpektoratu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.