Slovenija
215 ogledov

Birokrati najedajo živce

“Po podatkih izpred enega meseca je samo 13 občinam v Sloveniji uspelo sprejeti Žurnal24 main
Radovljica. Brez prostorske strategije. Čakajo regijska bolnišnica, čistilni napravi, avtokampa, gradnje in drugo.

Usklajevanja. “Največja težava je nespoštovanje rokov s strani države oziroma nosilcev urejanja prostora,” je o težavnem sprejemanju občinskih prostorskih strategij povedala Karla Jankovič z ljubljanskega urbanističnega zavoda.

Med gorenjskimi občinami je do zdaj občinski prostorski načrt uspelo sprejeti samo nakelski, medtem ko radovljiška že šesto leto čaka na soglasje ministrstva za okolje in prostor (MOP). Brez pozitivnega mnenja MOP in kulturnega ministrstva je tudi njen predlog prostorskega reda. “Usklajevanja z MOP so nerazumno natančna, a moramo čakati, ker imamo negativno mnenje, na katerega smo se seveda pritožili,” je včeraj pojasnila Staša Čelik Janša, vodja oddelka za okolje in prostor na Občini Radovljica. Občina je prejela 408 pobud občanov za spremembo namembnosti zemljišč, vendar jim ne more dati odgovorov, kar pomeni, da ne morejo graditi, saj je občinski prostorski red osnova za izdajo gradbenega dovoljenja.

300 tisoč evrov (slabih) je Občino Radovljica stalo skoraj šestletno obravnavanje prostorskega reda in strategije.

MOP se ne drži rokov
Strategija prostorskega razvoja in prostorski red občine sta eno od pomembnejših del, ki smo jih začeli že v prejšnjem mandatu, nadaljevali v tem, ne vemo pa, kdaj jih bomo končali. Pritožili smo se tudi na vlado, vendar tudi na njen odgovor še čakamo,” je jezen in razočaran dejal radovljiški župan Janko S. Stušek ter dodal, da je zaradi dolgotrajnega čakanja na državo že nastala gospodarska in družbena 
škoda.

V občini so prostorsko strategijo do zdaj obravnavali več kot 50-krat. Podatkov o tem, koliko občanov je v skoraj šestletnem čakanju začelo graditi na črno, pa na občini nimajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.