Slovenija
207 ogledov

Birsa zavaja stečajnega?

Albin Birsa, ki je zaradi suma kršitve temeljnih pravic delavcev tudi kazensko o Žurnal24 main
Poleg osmih plač dolguje prispevke. Preostalih naročil nimajo s čim dokončati.

Ajdovščina. Nekdanji delavci Fluida, ki je od 16. avgusta v stečaju, so nas opozorili, da jim poleg neizplačanih osmih plač, stroškov za prehrano in prevoz na delo ter regresa delodajalec ni plačal niti vseh socialnih prispevkov.

Za prispevke stroji?
"Fluidu je bil odobren odlog, nekateri stroji so bili zastavljeni. Prispevki bodo poplačani na osnovi prodaje določenih strojev," pojasnjuje Luka Devjak, stečajni upravitelj.

Za položnice
Pomoč. Na ajdovskem Rdečem križu pravijo, da so večji del od 1.500 evrov, ki jih je za zdaj nakazala Občina Ajdovščina, namenili 14 delavcem Fluida za plačilo najnujnejših položnic. Dvaindvajsetim delavcem so pomagali s paketi hrane. Vse druge vabijo, naj se obrnejo nanje po pomoč.

"Devjak je v tem poslu začetnik. Pomaga mu bivši lastnik in direktor Albin Birsa ter ga zavaja. Birsa je glavni krivec propada, zaradi česar se bojimo, da delavci in dobavitelji iz stečajne mase ne bomo dobili prav dosti," so zaskrbljeni delavci, ki se počutijo ogoljufani. Ob stečaju jih je bilo v podjetju še 50. Opozorili so tudi na velike razlike v plačah, ki so jih prejemali. Nekateri direktorju ljubi in simpatični delavci v proizvodnji so na primer prejemali še enkrat višjo plačo kot inženirji.

Naročila so, materiala ni
Devjak, star 29 let, odgovarja, da je vodil že nekaj stečajnih postopkov in da zapušča odvetniško pisarno Čeferin, kjer je bil do zdaj zaposlen, prav zato da bi se lahko v celoti posvetil 
postopku.

Devjak se trenutno z naročniki, ki so še ostali, pogovarja glede dokončanja poslov. Ta teden mora na sodišče poslati predlog poslov, ki naj se zaključijo, številka pa naj bi se gibala med enim milijonom in dvema milijonoma evrov. "Vendar pa Fluid v stečaju sam po sebi niti ni sposoben zaključiti teh poslov, ker nima sredstev za financiranje proizvodnje, zato bo treba rešiti tudi to vprašanje," priznava.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.