Slovenija
34734 ogledov

Bistveno boljše pokojnine za del upokojencev

Štetje denarja, evri Profimedia
Pokojninska novela, ki je začela veljati danes, izboljšuje položaj delovnih invalidov in vdov oz. vdovcev. Določbe začnejo veljati s 1. januarjem.

Zagotovljena vdovska pokojnina, ki jo vpeljuje novela, je namenjena vdovam in vdovcem, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Po noveli bo zagotovljena vdovska pokojnina enaka znesku zagotovljene pokojnine. Zagotovljena pokojnina, do katere so upravičeni upokojenci s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa, bo sicer januarja po izvedeni delni uskladitvi znašala 744 evrov.

V skladu z novelo se vdovam oz. vdovcem, ki izpolnjujejo pogoje, zagotavlja pokojnina v višini seštevka lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter osnove za odmero vdovske pokojnine, a največ do višine zagotovljene pokojnine. S tem naj bi preprečili primere, ko bi vdova ali vdovec prejemal višji znesek, kot sta ga imela pred smrtjo enega od partnerjev oba partnerja skupaj.

Bolje tudi za delovne invalide

Novela nadalje prinaša spremembo pri izračunu pokojninske osnove za delovne invalide, ki ostanejo vključeni v zavarovanje za krajši delovni čas, ker iz zdravstvenih razlogov niso sposobni opravljati dela s polnim delovnim časom, in za ta čas prejemajo invalidsko nadomestilo. Do zdaj se je zavarovancem pri upokojitvi upoštevala v pokojninsko osnovo plača oz. zavarovalne osnove za krajši delovni čas in nadomestilo, ki je že bilo odmerjeno od pokojninske osnove, zato so bili takšni zavarovanci na slabšem.

Po noveli pa se jim bo pokojnina namesto od dejanskega prejemka, torej plače za polovični delovni čas in nadomestila, odmerjala od plače, ki bi jo prejemali, če bi delali za poln delovni čas. To posledično pomeni višjo osnovo za odmero pokojnine.

Prav tako novela vzpostavlja pravno podlago za minimalno potrebno sistemsko proračunsko financiranje vzdrževanja in posodabljanja mikrosimulacijskih modelov, ki jih pripravlja Inštitut za ekonomska raziskovanja.

upokojenci Slovenija Slovenija Toliko slovenskih upokojencev mora delati kljub upokojitvi Zpiz Slovenija Slovenija Zpiz bo posloval s skoraj 7,8 milijardami

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:08 29.december 2023.

    Več jih umre,boljše so pokojnine

  • Ender3 00:33 29.december 2023.

    Nekateri imamo srečo, da imamo pokojnine kako bo v prihodnje pa, bo veliko vprašanje..

  • oneh 20:32 28.december 2023.

    Vdovska pokojnina se sedaj odmeri v višini 70% pokojnine umrlega. Kako je lahko (a + b*0,7)> (a+b)? To vedo le taubi in levaki. Pa drugi primer: eden od zakoncev je delal le 15 let in ima pokojinino npr. 300 €. ...prikaži več. Drugi je bil direktor in ima pokojnino 2000 €. Pol drugi umre. Namesto 1400 € (po starem) bo imel zakonec le 1000 € pokojnine. A so levaki kadarkoli karkoli naredi v dobro ljudi? Imamo pa svobodo in levaki- a še plešete?