Slovenija
580 ogledov

Bivši minister Igor Maher ni (več) črnograditelj

Igor Maher Anže Petkovšek
Igorja Maherja gradbena inšpekcija ne preganja več.

Maher je namreč sam odstranil objekt, ki je bil na zemljišču že leta 2004, ko ga je kupil. Da je ta objekt črna gradnja, ni bilo sporno, že prejšnji lastniki so si prizadevali za legalizacijo, vlogo za legalizacijo pa je vložil tudi Maher, a z njo očitno ni uspel. 

Odločbo, da mora objekt porušiti, je prejel še maja 2013, a je takrat napovedal pritožbo, končalo pa se je tako, da je objekt sam odstranil. 

slovenija 21.03.13. crnagradnja pred 11. leti, igor maher, foto: suzana kos | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

"Inšpekcijski zavezanec je odstranil pritličen objekt tlorisne velikosti cca 7,42 m x 2,74 m + 7,80 m x 5,33 m, na južnem delu zemljišča s parcelno številko 7089 k.o. Portorož, kot mu je bilo naloženo v 2. točki izreka odločbe. Ker je zavezanec s tem izvršil inšpekcijsko odločbo je postal nadaljnji izvršilni postopek nepotreben in je bila upravna izvršba ustavljena," so pojasnili na inšpektoratu za prostor. 

S položaja ga je odnesla klet, ki je z nadstreškom bila črna gradnja

Črna gradnja Igorja Maherja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Maherja so z ministrskega mesta po le dveh delovnih dneh odnesli sumi, da je črna gradnja stavba, ki jo je sam opisal kot klet in dejal, da jo uporablja za shrambo orodja. Fotografije s Facebooka pa so kazale, da so v "kleti" stoli, miza in kavč. Domačin je dejal, da je vkop, objekt, zidani kamin in sončne kolektorje postavil Maher, saj je prej tam stala le prikolica. 

Maher je za klet dal vlogo za gradbeno dovoljenje, ki pa jo je upravna enota zavrgla, saj so na podlagi njegovega opisa ugotovili, da gre po tako imenovani Černačevi uredbi za enostaven objekt, za katero gradbeno dovoljenje ni potrebno. A inšpektor je na terenu ugotovil, da ni čisto tako, Maher je moral za "legalizacijo" odstraniti nadstrešek, potem je inšpektor postopek ustavil. 

Črna gradnja Igorja Maherja | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Brez nadstreška je klet enostaven objekt

"Po odstranitvi nadstreška obravnavana klet na podlagi določil Uredbe izpolnjuje pogoje, da se uvršča med enostavne objekte, saj je površina objekta ugotovljena na ogledu manjša od 40 kvadratnih metrov," so pojasnili na inšpektoratu. Po podatkih geodetske uprave je zemljišča pod stavbo 39 kvadratnih metrov, medtem ko stavba meri 32,5 kvadratnega metra. "Gradbeni inšpektor je ugotovil, da je tako odločba izvršena ter da ni zakonskih pogojev za nadaljevanje inšpekcijskega postopka," so dodali. 

Razgled s črne gradnje Igorja Maherja | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Podporni zid na zemljišču pa je Maher zgradil s pravnomočnim gradbenim dovoljenjem, ki ga je, kot je ugotovil inšpektor na terenu, pri gradnji upošteval. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • KOJAK 17:50 02.november 2016.

    Točno take je!

  • mph 14:40 02.november 2016.

    Se strinjam, takrat je šlo za vrhunsko svinjarijo. In deloval je povsem korektno, en redkih, ki niti potem, ko se je branil, ni pljuval po nikomur, je samo nizal dejstva. In poznam ena dva, ki jima zaupam in ki ga ...prikaži več poznata in ga nista mogla prehvaliti, da je poštenjak. Kolikor se spomnim, je to gonjo sprožil in dolival ogenj nek lokalni seljo, ki je bil v sporu z njim glede nega zemljišča. Ne dvomim, ker takšne poznam, da je bil tisti skregan z vsemi sosedi.

  • Zmago 14:02 02.november 2016.

    No v naslovu še zmeraj piše "črnograditelj" ??? S tem lahko obkladate kvečjemu prejšnjega lastnika !!! (če bi pravo delovalo bi medije iztožil za žalitev in medijski pogrom, pa za malo več kot oni dve z RTV-ja Janšo za en ...prikaži več ......"čifk") Me pa čudi, da Maher ob začetku medijskega linča ni povabil buldožerja in pa vseh medijev, da bi zradiral vpričo vseh to "sramoto" od vikenda !!!v VELIKO ZADOVOLJSTVO vseh "PRAVIČNIKOV", ki radi iščejo dlako v jajcu, medtem ko se velikih ne upajo oz. nočejo dotakniti, da v miru iščejo krivine, kako legalizirat !!!"Najverjetneje črna gradnja" ?? Kdaj je bilo zgrajeno in kakšni zakoni so takrat veljali ???