Slovenija
145 ogledov

Bivši obveščevalec bo tožil Sovo

Sova Saša Despot
Sandi Bonaca zaradi odpovedi toži Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo.

Sandi Bonaca, včasih uslužbenec Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), danes pa vodja kabineta ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Tine Komel ter podpredsednik koprskega odbora Pozitivne Slovenije, toži nekdanjega delodajalca zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Obravnava tožbe je napovedana za sredo.

Številne afere

Bonaca je bil med delovanjem v Sovi med drugim vpleten v afero s prisluškovanjem politikom in drugim osebam iz javnega življenja pred parlamentarnimi volitvami leta 2011 ter s poznejšim domnevnim odtekanju podatkov iz agencije. Takrat je Sovo vodil Sebastijan Selan, danes prvi mož Term Čatež in Marine Portorož. Bonaca je na Sovi lani dobil izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Novo zaposlitev je potem našel v redarski službi Mestne občine Ljubljana (MOL), katere župan je "zamrznjeni" prvak PS Zoran Janković. Bonaco so izbrali na javnem natečaju, na katerem je bil eden izmed pogojev tudi znanje italijanskega jezika, kar je za tovrstno zaposlitev neobičajno, zato so se pojavili očitki, da je bil razpis prirejen zanj. Od tam je odšel na Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Brez komentarja

Za komentar smo se obrnili na Sandija Bonaco, ki je bil z ministrico Komelovo v petek sicer na službeni poti, a se na naš klic ni odzval. V Sovi pa so nam na naša vprašanja glede tožbe odgovorili, da teh informacij ne dajejo.

Komentarjev 2
  • jambram 12:29 17.november 2014.

    Uslužbenec toži svojega delodajalca - državo in preživi. Takile ne smejo sploh iz prostorov stopit pa da jih ne zgazi šleper, ker so potencialni izdajalci in nesposobni varovat karkoli.Če se odloči tožariti z državo kaj potem naredi kot mu nekdo ...prikaži več ponudi jurja za informacijo???

  • marjan 10:47 10.junij 2013.

    Tisti, ki sestavi javni razpis za zaposlitev v redarsko službi Mestne občine Ljubljana s pogojem znanja italijanskega jezika je tudi zrel za izredno odpoved.