Slovenija
24696 ogledov

Bizarna seja sveta RTV: "Dvema, trem je treba dati odpoved, pa bo mir"

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Burna razprava na seji programskega sveta RTV Slovenija.

Programski svet RTV Slovenija je na današnji izredni seji programskega sveta, ki naj bi obravnavala predlog sprememb statuta zavoda, govoril tudi o oddaji Studio City in njenem voditelju Marcelu Štefančiču jr. 

Marcel Štefančič v Studiu City Slovenija Štefančič se vrača v velikem slogu, tu bo mogoče gledati njegovo oddajo

To naj bi, kot pravijo novinarji hiše, generalni direktor Andrej Grah Whathmough in odgovorna urednica Jadranka Rebernik ukinila kar med odmorom seje. Razlog naj bi bila "objektivna nezmožnost ustvarjanje oddaje zaradi razgretega ozračja".

Grah Whathmough je na seji dejal, da imajo že z današnjo retrospektivno oddajo, ki naj bi na prvem programu potekala vzporedno s Štefančičevim Studiem 9. maj v Slovenskem mladinskem gledališču, težave, saj da "eden od dveh voditeljev zaradi tega, kar se je dogajalo, ni želel biti pred ekranom".

  

Radijski voditelj Sašo Hribar pa je poudaril, da je bila odstavitev Štefančiča "partijska". "Tako so delali komunisti v prejšnjem sistemu," je dejal in dodal, da se partijski pritisk zdaj ponovno pojavlja.

Štefančiču so očitali grožnje in neprofesionalno vedenje, ko je na javni tribuni o RTV na to, da so določeni gostje na nacionalni televiziji prepovedani, dejal: "Jebeno več nas je kot njih. Njih je samo ene par in vemo točno, kateri so. Ne vem, zakaj se, kot pravi Nataša Štefe, po redakcijah ne usedemo. In ko pridejo not in povejo: "Goloba ne boste imeli," rečemo: "Imeli ga bomo." Seveda ga bomo imeli. Nam je bilo rečeno, da ga ne smemo imeti, pa smo ga imeli. Zakaj ostali to ne naredite."

Novinar Gregor Drnovšek pa je predvajal posnetek, v katerem je član programskega sveta Slavko Kmetič na omizju o RTV govoril o tem, da je treba "dvema, trem dati odpoved, pa bo mir" in da bodo "naredili red", saj da imajo čvrst programski svet in 21 svetnikov, ki so "kot en mož".

Kmetič je v tedanji razpravi poudaril, da ima najtežje in najbolj odgovorno delo Rebernikova, ki da ima določene uspehe, "predvsem, kjer lahko prestavi, odstavi" osebje. Konkretno je Kmetič izpostavil novinarko Elen Batista Štader. "Vemo, kako je kričala zvečer ob sedmih, ona je danes navadna novinarka na koprski televiziji," je takrat dejal. Izpostavil je tudi novinarja Edvarda Žitnika, ki ima po Kmetičevih besedah "zaenkrat prepoved javnega nastopanja" zaradi "grimas" ob prvem dnevu vojne v Ukrajini, ko je napovedal, da bo Ukrajina v dveh dneh kapitulirala.

Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič v Kmetičevih besedah ni zaznal nobenih groženj novinarjem. 

So pa svetniki sklenili, da ima TV Slovenija po novem dva informativna programa, odslej bo informativni program na drugem lastna enota z ločenim uredništvom.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 36
  • MK 13:26 10.maj 2022.

    golobnjak že POJEDEL SVOJO BESEDO. GEN-I S 1.7. draži vse svoje produkte. A ni stari golobnjak razlagal, da imajo oni dolgoročne pogodbe in zvišanja ne bo. TOREJ JE LAGAL ZA VOLITVE?!!!

  • Avatar pantani
    pantani 10:06 10.maj 2022.

    Bo treba ene dva ali tri po kepi, ker več kot očitno koprive drugega ne razumejo!!!

  • h4ck3r 09:04 10.maj 2022.

    Zakaj lahko vedno berem samo o pritiskih trenutnega vodstva na novinarje, če pa vsi članki in vse izjave vpletenih novinarjev, prikazujejo očiten pritisk le teh istih na vodstvo, ki bi naj delalo tako kot te osebe želijo. Vsako ostopanje od ...prikaži več predhodnega položaja, ki so ga mimogrede sami pred tem opisovali kot neurejenega, se sedaj pač smatra kot pritisk, politično kadrovanje, omejevenje medijev. Povzetek...radi bi spremembe, ampak samo takšne kot jih mi želimo, ostale so nesprejemljive.