Slovenija
6 ogledov

Blejski grad na plažah

Prihodnje leto naj bi začeli priprave za gradnjo dvigala na Blejski grad. Žurnal24 main
Izšla je prva samostojna knjižica o Blejskem gradu. Grad bodo oglaševali tudi na slovenskih in hrvaških obmorskih plažah.
 
 

Če evropskega denarja ne bo, bosta prenova gradu in gradnja dvigala uresničena veliko pozneje.

Matjaž Završnik

 
Pri blejskem zavodu za kulturo so izdali prvo samostojno knjižico o Blejskem gradu, ki jo bodo uradno predstavili še ta mesec.

Poudarek je na fotografijah Christiana Pragerja, nemškega fotografa, poznavalca in ljubitelja Bleda, besedilo, ki je prevedeno v osem jezikov, pa je napisal blejski župan Janez Fajfar.

 

Grajske poroke

Vse leto. Blejski grad postaja vse bolj priljubljeno prizorišče porok, saj jih je bilo lani okoli 80, medtem ko so jih leta 2002 našteli le 16. Polovica parov je Slovencev, med tujci pa prednjačijo Britanci, vse več je Rusov, edinstveni grad na skali nad jezerom pa je zaželen tudi med italijanskimi, avstralskimi in japonskimi pari. Poroke so možne vse dni v letu, osnovni poročni program stane 678 evrov, kot je povedala Lea Ferjan, svetovalka direktorja Zavoda za kulturo Bled, pa pari za grajsko poroko v povprečju odštejejo od tri do pet tisoč evrov.

Lična knjižica je izšla v nakladi deset tisoč izvodov, po besedah Matjaža Završnika, direktorja zavoda, je projekt stal 35 tisoč evrov, cena knjižice pa je deset evrov. Lani je grad obiskalo 224 tisoč ljudi, trenutno pa imajo na njem za deset odstotkov manjši obisk.

Z evropskim denarjem
“Promociji smo letos namenili 30 odstotkov več denarja,” je dejal Završnik in dodal, da so se s Postojnsko jamo lotili skupne akcije: kabine na štirih slovenskih in 63 hrvaških plažah so opremili s fotografijami Blejskega gradu in Postojnske jame.

Tik pred koncem je prenova grajskega muzeja, do konca poletja pa bo Narodni muzej Slovenije končal pripravo razstave o zgodovini Bleda. “Čakajo nas še prenova restavracije in Viteške dvorane ter gradnja dvigala, kar bo stalo 5,5 milijona evrov, od tega dvigalo 3,5 milijona evrov. Lani smo skupaj s tem muzejem prenovi namenili 1,5 milijona evrov, dela, ki nas še čakajo, bomo financirali z vstopnino, 70 odstotkov pa naj bi pokrili z evropskimi sredstvi,” je povedal Završnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.