Slovenija
27 ogledov

Blejski otok: mediacija neuspešna

(Foto: Renata Škrjanec) Žurnal24 main
Spor med državo in Blejskim otokom: poskus mediacije je bil neuspešen, so sporočili z Nadškofije Ljubljana. Zadeva bo očitno romala pred sodišče.

Že dlje časa sta država in Cerkev poskušali rešiti vprašanje lastništva Blejskega otoka, kot kaže, ne preveč uspešno.

Nadškofija Ljubljana obžaluje, da se postopek ni končal z uspešno medsebojno poravnavo in da bo moralo o zadevi odločati sodišče. Več informacij ne moremo posredovati, ker sam postopek mediacije zavezuje k molčečnosti o obojestranskih pogajalskih stališčih.
Nadškofija Ljubljana

Mediatorka Mirjana Kranjčevič, ki za pojasnila ni dosegljiva, in pravni zastopnik blejske župnije sta danes zaključila postopek pod naslovom Sporazum o zaključku postopka pred Evropskim sodiščem za varstvo človekovih pravic in s tem končanju odprtih vprašanj denacionalizacijskega postopka vračanja nepremičnin Blejskega otoka in gospodarjenja.

Ljubljanska nadškofija je ob tem izrazila obžalovanje, da ni prišlo do poravnave med državo in Cerkvijo ter da bo zdaj odločilo sodišče. Kot je znano, je prejšnja vlada z župnijo Bled sklenila sporazum, po katerem je župnija v brezplačen najem za 45 let prejela tri objekte na otoku. Nova vlada pa temu nasprotuje, zato so lani vložili tožbo. Sodišče je predlagalo mediacijo, ki je trajala slabe tri mesece – a zadeva bo v končni fazi vseeno znova pristala na sodišču.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.