Slovenija
4083 ogledov

Bliža se ura resnice: Je Janša discipliniral NSi?

Matej Tonin Vlada RS
NSi je ob izbruhu afere "glupi davki" sporočila, da minister Vizjak ne uživa njihove podpore. Poslanska skupina NSi danes ne bo glasovala enotno.

Ob razpravi o interpelaciji okoljskega ministra Andreja Vizjaka je pozornost v DZ usmerjena v koalicijsko stranko NSi, kjer so ob izbruhu afere "glupi davki" dejali, da minister nima več njihove podpore. Predsednik vlade Janez Janša jim je ob tem dal jasno vedeti, kaj to pomeni zanje kot za koalicijskega partnerja. "Koalicijska NSi po koalicijski pogodbi proste roke, a da so posledice jasne, saj podpora interpelaciji pomeni kršitev koalicijske pogodbe," je dejal Janša.

Da Vizjak ne uživa njihove podpre, je potrdila Iva Dimic (NSi). "Besede ministra Vizjaka, ki so bile nezakonito posnete v zasebnem pogovoru, so neprimerne in najmanj nedostojne za funkcijo, ki jo zaseda," je dejala Dimičeva in ocenila, da je Vizjak na korekten način predstavil obširno poročilo o očitanih dejanjih, da pa je “teža izrečenih besed je bila preresna za funkcijo ministra”.

Dimičeva se je dodatknila tudi spornega nakupa delnic Petrola. Vizjak jih je kupil nekaj mesecev pred popolno liberalizacijo cen goriv. Pristojne institucije sicer suma, da je vedel, da bo in kdaj bo do tega prišlo, niso potrdile. Kljub temu pa bi se moral minister zavedati, da je za vzdrževanje zaupanje državljanov pomemben tudi videz nepristranskosti, je poudarila poslanka NSi. Glede na izjavo poslanca Jožefa Horvata, ki je dejal, da bo glasoval po svoji vesti, poslanska skupina NSi torej ne bo glasovala enotno.

"Smo ujetniki trenutnih ministrov"

"Iz medijev je razbrati, da interpelacija ne uživa le podpore opozicije, ampak tudi koalicijske stranke, ki pa zaradi lastnega položaja verjetno ne bo naredila nič, da trenutna vlada pade. Pričakovano. Pričakovano smo ujetniki trenutnih ministrov, saj predsednik vlade nima večine v DZ in tako tudi ne možnosti za izvolitev novega ministra," je v predstavitvi poslanskih stališč glede Vizjakove interpelacije izpostavila Maša Kociper (SAB).

V Levici menijo, da bi moral Vizjakov ministrski stolček "v vsaki normalni demokratični državi odplakniti že hudournik julijskega referenduma o noveli zakona o vodah, ko je ljudstvo z zgodovinskim 'ne' zaustavilo njegov kapitalu prijazen in okolju škodljiv zakon o vodah".

"Glasovanje bo ura resnice"

Današnje glasovanje bo sicer po besedah poslanke Levice Nataše Sukič ura resnice: "Videli bomo, ali se bo festival sprenevedanja strank koalicije nadaljeval ali pa bo (predsednik NSi Matej, op. a.) Tonin vendarle uresničil napovedi in NSi Vizjaka ne bo podprla. Bodo glasovali za njegovo razrešitev ali bo bojda sredinska NSi z vzdržanimi glasovi še enkrat več pokazala sredinca v posmeh vsem nam, ki si želimo državo brez korupcije, državo, v kateri bodo ministri z integriteto in digniteto pošteno, transparentno in zakonito opravljali delo v dobro javnega interesa?" je prst uperila v koalicijsko partnerico.

"Minister daje prednost parcialnim interesom"

Glas za razrešitev je glas za naravo, za okolje in za prihodnost, je bil medtem jasen Brane Golubović (LMŠ). "Dejstvo je, da minister pri okoljski zakonodaji daje prednost parcialnim zasebnim interesom na račun nepovratne škode za naše vode, narave in ljudi. Ampak minister Vizjak po svojih ravnanjih niti ne izstopa iz te vlade. Po razmišljanju mu je podobna večina ministrov in ministric," je dejal Golubović.

Skupaj s poslanci vladne koalicije po njegovih besedah tvori ekipo, ki je soodgovorna za "brezsramno rušenje pravne države in demokratičnih temeljev".

Vzdržani glas je glas za Vizjaka

Po oceni Soniboja Knežaka (SD) pa je Vizjak izgubil ali pa nikoli niti ni imel zavedanja, da biti minister ne pomeni lastiti si bonusa za skrite dogovore in mešetarjenje v državnih organih, podjetjih, za popolno ignoranco civilne družbe, volje ljudi in za napeljevanje k davčnim utajam. "Če bodo danes koalicijski poslanci glasovali proti ali izhod iz nastale zagate iskali v vzdržanih glasovih, to pomeni, da nase prevzemajo odgovornost za vaša dejanja in ta dejanja tudi podpirajo," je dodal.

Vizjaka so v bran vzeli v SDS, SMC in SNS

 "Naj spomnim, da bomo čez slabih pet mesecev zaključili ta mandat, ki smo ga začeli v poletnih mesecih 2018. Takrat brez ministra Vizjaka, ki je bil v neki drugi službi," je začel Bojan Podkrajšek (SDS). "Vizjak je danes minister zato, ker so stranke KUL januarja 2020 zapustile vlado," je poudaril.

Podkrajšek je naštel Vizjakove dosežke v kratkem mandatu in med drugim poudaril, da je okoljsko ministrstvo od marca 2020 odobrilo več kot 50 manjših in večjih investicijskih projektov v skupni višini 400 milijonov evrov za vodooskrbo, kanalizacijske sisteme in zagotavljanje poplavne varnosti iz dogovora o razvoju regij.

Da je Vizjak izpeljal "ogromno" pomembnih projektov, meni tudi tudi Mojca Žnidarič (SMC). V SMC pozdravljajo soočenje mnenj o delu ministra, sami pa so odločitev glede interpelacije sprejeli na podlagi tega, kar je bilo narejeno v tem mandatu, ne na podlagi tistega, kar je bilo izrečeno pred 14 leti.

SNS bo glasovanje obstruiral

Današnja interpelacija je po mnenju Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) razkrila vso zmožnost "pravljičarstva" opozicije. Predlagateljem je očital, da želijo Vizjaka prikazati kot najbolj grozno in črno osebnost, ki bi jo lahko "vtaknili" v Grimmove pravljice. Jelinčič pa je v imenu poslanske skupine SNS napovedal, da bodo obstruirali glasovanje, saj je po njegovih besedah “rušiti dobrega ministra neumnost”.

Poslanci DeSUS se bodo o glasovanju odločili po razpravi. "Prav in pošteno je, da slišimo obe strani zgodbe," je dejal Ivan Hršak (DeSUS), ki sicer od Vizjaka pričakuje dodatna pojasnila in opravičilo za izrečene besede.

 

 

Komentarjev 20
  • francek 06:58 18.december 2021.

    Upam, da NSI dobi nagrado na volitvah in izpade iz parlamenta.

  • optimist11 06:46 18.december 2021.

    Pričakujem izstop Ljudmile Novak iz NSi zaradi sramotnega dejanja v parlamentu, ko niso podprli odstop Vizjaka. Tonin , sram te je lahko.

  • Avatar Millsmilena
    Millsmilena 00:32 18.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m