Slovenija
68 ogledov

Blok naj stoji, a ne tu

Tako naj bi bilo videti Šmarje, ko bo zgrajen večstanovanjski objekt rumene barv Žurnal24 main
Stanovalci individualnih hiš v Šmarju nasprotujejo gradnji bloka v svoji soseski.

Nedaleč od cerkve svete Ane v Šmarju je na edini še nepozidani parceli predvidena gradnja bloka oziroma večstanovanjske hiše. Zemljišče je last podjetnika Srečka Hribška.
Občina podpira zamisel o gradnji večstanovanjskega objekta, saj je to zemljišče po občinskih dokumentih predvideno za pozidavo.

Stanovalci individualnih hiš, kamor naj bi, kot pravijo, kot tujek vrinili ta blok, gradnji nasprotujejo. Ocenjujejo, da je načrtovana stavba sicer lepa, a naj stoji kje drugje, ne pri njih. V ta namen so zbrali 180 podpisov. "Izkoristili bomo vsa pravna sredstva, da bloka tukaj ne bo," v imenu civilne pobude zatrjuje Rok Vovk.

 

Ne spada med hiše

Pripombe. "Jaz česa tako grdega še nisem videla," je bila ogorčena ena od prvih sosed novega bloka, slikarka Jerca Šantej. "Mislili smo, da bo župan ta predlog umaknil, a ga ni, zato menimo, da ni naš župan," je ogorčen Alojz Vilčnik. Zoran Košir je prepričan, da je računalniški izris bloka v naselju zavajajoč, saj ne prikaže dejanske višine, Tomaž Čampa pa pravi: "Škoda se mi zdi, da smo prišli na razpravo s toliko negativne energije."

Zakaj so proti
"Z gradnjo bloka v naselju z individualnimi hišami se bo spremenila krajina, močno se bo povečal promet," pojasnjuje Vovk, ki opozarja tudi na premajhno število parkirnih prostorov. "V hiši bo 40 stanovanj, predvidenih parkirnih mest pa je 69, kar pomeni 1,5 parkirišča na stanovanje. Ob dejstvu, da gre za nadstandardna stanovanja, je to odločno premalo," pojasnjuje in dodaja, da je objekt sporen tudi po višini, saj naj bi bil visok do dvanajst metrov.

"Še zlasti pa je vprašljiva velika stavbna teža. Načrtovalci bi morali predhodno preveriti tako mirujoči promet kot prometne tokove, saj ozke ulice ne bodo prenesle take obremenitve,"
so si enotni Šmarčani, ki ne bi imeli nič proti gradnji individualnih hiš na tem mestu, še raje pa bi videli, da bi tu nastalo igrišče.

Večstanovanjska hiša
Arhitekt David Tušar iz podjetja Esplanada je krajanom, ki so se v velikem številu zbrali na javni obravnavi spremenjenega prostorskega načrta, poskušal pojasniti, da ne gre za blok, temveč za razčlenjeno večstanovanjsko hišo, podobno vrstnim. Zasnovana je v obliki črke L, z notranjim dvoriščem, podzemno garažo in devetimi parkirnimi prostori zunaj.

"Sprva je bil na tem mestu res predviden blok, a so krajani temu nasprotovali, zato smo pripravili drugačno idejno rešitev,"
je pojasnil Tušar, ki so mu krajani očitali, da igra dvojno vlogo.

Arhitekt, ki je zasnoval ta objekt, je namreč član odbora za okolje in prostor, ki bo prvi obravnaval to rešitev. Po besedah Romana Perčiča, vodje oddelka za okolje in prostor, bo Tušar zaradi dvojne vloge izločen iz občinskega postopka, sicer pa bo končno besedo o ležečem bloku, kot so ga poimenovali krajani, imel občinski svet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.