Slovenija
3 ogledov

Bo DeSUS izstopil iz koalicije?

Žurnal24 main
Zaradi odstavitve državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Marušiča je predsednik DeSUS Karl Erjavec zagrozil z izstopom iz koalicije.

Predsednika DeSUS Karla Erjavca je presenetila odločitev nove ministrice za zdravje Zofije Mazej Kukovič, da državni sekretar na ministrstvu za zdravje ne bo več Dorjan Marušič. Po Erjavčevih besedah namreč v rekonstrukciji vlade, ki mu je bila predstavljena, ni bilo omenjeno, da se bo ta dotaknila tudi državnega sekretarja. Zato pričakuje pojasnilo predsednika vlade. Če z odgovorom ne bo zadovoljen, pa bo izvršnemu odboru stranke predlagal, naj razmisli o nadaljnjem delovanju v koaliciji.

Erjavca zmotil način obveščanja o zamenjavi

Če bo odločitev nove ministrice za zdravje obveljala, bo po Erjavčevih besedah o izstopu iz koalicije razmislil tudi DeSUS.

 
Erjavec sicer razume, "da je to stvar ministrice, ampak pričakoval bi, da bi pred sejo vlade povedala, kaj namerava", toda kljub temu pričakuje pojasnila predsednika vlade Janeza Janše . Če bo odločitev ministrice obveljala, bo Erjavec o tem seznanil izvršni odbor DeSUS, saj bi morali  "na ta račun dobili neko drugo odgovorno mesto v vladi". Ob tem pa je Erjavec zagrozil, da "če se to ne bo zgodilo, bom sprožil ustrezne postopke, saj nima smisla delovati v koaliciji, če za tako pomembne zadeve izveš iz medijev".

Marušiču z odstopom Bručana prenehal mandat
Državnemu sekretarju na ministrstvu za zdravje Dorjanu Marušiču je v skladu z zakonom o vladi v torek, ko je odstavljeni minister za zdravje Andrej Bručan dokončno predal posle novoimenovani ministrici za zdravje Zofiji Mazej Kukovič, prenehal mandat. Funkcija državnega sekretarja je namreč vezana na ministra za zdravje. Novoizvoljena ministrica bo po vsej verjetnosti predlagala novega državnega sekretarja, ni pa še znano, kdo bo to.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.