Slovenija
211 ogledov

Bo EU prisilila Netflix, Spotify, Hulu naj pridejo tudi k nam?

Spotify Spotify
Evropska komisija danes predstavlja nov sveženj zakonodaje glede digitalnega trga, ki bo v primeru, da bo sprejet, tudi v Slovenijo pripeljal velikane ameriške zabavne industrije.

Netflixa, Spotifya, Huluja in ostalih ponudnikov spletnih storitev v večini slovenski trg zaradi svoje majhnosti in posledično majhne kupne moči niti ne zanima. Ker uporabljajo tako imenovano geoblokado pa njihove platforme, ki ponujajo glasbo, filme in serije, tudi niso dosegljive s slovenskega IP naslova.

Netflix  | Avtor: netflix netflix
Seveda je to blokado mogoče zaobiti tudi s pomočjo VPN strežnika oziroma namestniških strežnikov, a Evropski komisiji, ki si želi oblikovati enotni digitalni trg, deljenje članic na bolj ali manj pomembne že nekaj časa ni povšeči. V danes predstavljenem svežnju tako predlagajo tudi prepoved geoblokiranja. 

Težko orožje: Vzami ali pusti

Kot nam je pojasnil visoki predstavnik Evropske komisije v primeru geoblokiranja pri ameriških gigantih še vedno premišljujejo tudi o uporabi "težkega orožja" oziroma, da bi na primer Netflix, Spotify in Hulu postavili pred izbiro: celoten evropski trg ali pa odidite. Evropska komisija namreč želi celotno Unijo s 500 milijoni prebivalcev predstaviti kot enoten trg.

Sogovornik ob tem vseeno  izpostavlja, da je potrebno manjšim podjetjem in zagonskim podjetjem omogočiti začetni preskus svojih storitev na manjšem trgu oziroma le eni članici.

Konec tudi zaračunavanju cene na podlagi lokacije

S prepovedjo geoblokiranja pa Evropska komisija štrene premešala tudi spletnim trgovcem, ki za svoje izdelke v različnih državah zaračunavajo različne cene.

Takšno zaračunavnanje smo na primeru spletnega trgovca Book Depository pred časom že predstavili in ugotovili, da vas bo oddaljenost od v Veliki Britaniji lociranega podjetja navkljub zastonjski poštnini stala več.

Papirnato izdajo letos izdane knjige Harper Lee Ne ubijaj slavca smo z britanskim IP naslovom v Slovenijo naročili za preračunano skoraj dva evra manj (3,85 funta) kot bi jo lahko s slovenskega IP naslova (7,36 evra).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.