Slovenija
23 ogledov

Bo Gaspari Špancem vzel mesto v ECB?

Mitja Gaspari Dejan Mijović
Minister za razvoj in nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari se bo potegoval za mesto izvršilnega odbora v Evropski centralni banki (ECB), ki je bilo doslej v rokah Španije.

Gaspari se bo za mesto v ECB soočil s španskim kandidatom Antoniem Sainzom Vicuño. "Slovenija je vložila kandidaturo Mitja Gasparija za mesto v ECB," so za Bloomberg potrdili na slovenskem finančnem ministrstvu.

Slovenska delegacija upa, da bo uspela glasove dobiti predvsem od manjših držav članic enotne evropske valute, ki si želijo Španiji odvzeti trenutno šesto mesto člana izvršilnega odbora ECB.

Pri tem je treba reči, da je po ustaljeni praksi štirim gospodarsko najmočnejšim članicam območja evra - Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji - vse od začetka delovanja ECB vedno pripadlo mesto v operativnem organu banke.

Rok za vložitev kandidatur za novega člana izvršilnega odbora ECB poteče danes, prva tipanja o podpori kandidatov pa bi se lahko zgodila že na zasedanju finančnih ministrov evroskupine prihodnji ponedeljek v Bruslju. Ostalim trenutnim članom izvršilnega odbora ECB mandat poteče šele proti koncu desetletja.

V izvršilnem odboru ECB trenutno poleg Gonzalez-Parama sedijo še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik, Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.

Komentarjev 1
  • privat 07:32 22.januar 2012.

    boga eu banka...naš gaspari jih bo po Slovensko spekel