Slovenija
65 ogledov

Bo javna uprava vsaj še nekaj mesecev na Telekomu

Telekom Slovenije Saša Despot
"V Telekomu Slovenije dokončne odločitve o tem, ali bomo vložili revizijo ali ne, še nismo sprejeli," so nam odgovorili ob petih popoldan. Rok se izteče opolnoči.

Kot smo že poročali, je bil za nudenje storitev mobilne telefonije javni upravi tokrat prvič v zgodovini izbral Simobil in ne Telekom, rok za vložitev zahteve za revizijo pa poteče opolnoči. Ali jo bodo vložili, se še niso odločili, njihovi odgovori pa kažejo, da so temu naklonjeni. 

Telekom: na razpisu smo diksriminirlai, saj lahko našo ceno vsak izračuna

"Dosedanji javni razpisi so med kriterije za izbor ponudnika vključevali tudi kakovost storitev in omrežja, v navedenem primeru pa gre za edini tovrsten javni razpis, pri katerem je bil edini kriterij cena," so prepričani v Telekomu. Telekom je namreč zaradi tržne moči reguliran, zaradi tega pa "lahko konkurenčni ponudniki izračunajo našo najnižjo regulirano ceno, pod katero ponudbe ne smemo oddati. Na ta način je Telekom Slovenije pri javnih naročilih diskriminiran oziroma so konkurenti neupravičeno preferirani," ugotavljajo v Telekomu. 

Kriterij najnižje cene bodo prepovedali

"Izključno merilo najnižje cene sodi tudi med ključne dejavnike destabilizacije trga javnih naročil, posledica česar je slabša kakovost in slabša varnost opravljenih storitev," pojasnjujejo in spomnijo na direktivo iz februarja 2014, ki omejuje uporabo merila najnižje cene. Države članice morajo to direktivo v zakonodajo vključiti do aprila leta 2016, v Sloveniji pa je že v pripravi nov Zakon o javnem naročanju, ki bo prepovedoval uporabo merila najnižje cene, pravijo na Telekomu. 

Menijo še, da nekatere Simobilove postavke ne pokrivajo stroškovne cene in bi zaradi tega lahko šlo za neobičajno nizko ceno. 

Lahko uspejo ali gre le za zavlačevanje?

O reviziji, če bo vložena, bo odločala državna revizijska komisija. Po nekaterih neuradnih informacijah pa ni izključeno, da bi bil edini namen zavleči s prenosom naročnikov na Simobil. Taksa za revizijo naj bi bila namreč okrog 20 tisoč evrov, medtem ko je mesečni račun javni upravi gotovo nekajkrat višji. Koliko znaša, je poslovna skrivnost.

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.