Slovenija
15 ogledov

Bo kaj primaknila tudi EU?

(Foto: Facebook) Žurnal24 main
Slovenija lahko pri zbiranju pomoči za prizadete v poplavah zaprosi za evropska sredstva iz solidarnostnega sklada.
Prve ocene škode
15 milijonov evrov bodo po ocenah Darsa znašali stroški za trajno odpravo posledic poplav na državnih cestah.
30 tisoč hektarjev kmetijskih površin, zlasti v Posavju, ob Krki, Sotli, v delu Gorenjske, delu Notranjske in Zasavju, so poplave poškodovale po ocenah ministrstva za kmetijstvo.

"EU je pripravljena pomagati, če bo to potrebno," je na svojem zidu na Facebooku zapisal evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Kot je razložil, poplav ni doživel osebno, je pa položaj spremljal prek medijev in pogovorov z družino in prijatelji.

V Bruslju sta k pomoči že pozivala evropska poslanca Jelko Kacin in Tanja Fajon. Kacin je v ponedeljek zvečer v govoru na plenarnem zasedanju evropskim poslancem povedal, da so pretoki rek presegli letne pretoke in da imamo tudi smrtne žrtve. "Samo v Ljubljani je še vedno pod vodo več kot 1200 stanovanjskih objektov. Močno je prizadeta prometna in komunalna infrastruktura," je dejal in povedal, da je Slovenija majhna država, zato poplav ni mogoče primerjati s katastrofalnimi poplavami, ki so lani in letos prizadele države srednje Evrope.

Fajonova je na posledice poplav včeraj opozorila v svoji politični skupini socialistov in demokratov, danes pa v pismu vsem poslankam in poslancem. "V moji državi Sloveniji smo bili ta konec tedna priča stoletnim poplavam," je zapisala. "Meteorne vode so zalile praktično vso državo. Materialna, gospodarska in žal tudi kolateralna škoda je ogromna. Ljudje so praktično čez noč ostali brez vsega. Voda in plazovi kot posledica so odnesli tako rekoč vse: hiše, gospodarska poslopja, javno infrastrukturo," je opisala stanje in napovedala, da bo slovenska vlada zaradi gospodarske, finančne in socialne krize prisiljena zaprositi za evropsko pomoč. "Zato pozivam Bruselj, naj Sloveniji pomaga."

Solidarnostni sklad
Evropska unija lahko sredstva za pomoč prizadetim v naravnih katastrofah nameni iz posebnega solidarnostnega sklada, ki so ga ustanovili po hudih poplavah v Srednji Evropi poleti leta 2002. V osmih letih delovanja je z denarnimi sredstvi pomagal v 33 hudih naravnih nesrečah, kot so poplave, gozdni požari, potresi, nevihte in suše. Sredstva v skupnem znesku 2,1 milijarde EUR je prejelo 20 evropskih držav. Države članice in države, ki so vključene v pogajanja o pristopu k EU, lahko za pomoč zaprosijo, če celotna neposredna škoda zaradi nesreče presega 0,6 odstotka bruto nacionalnega dohodka države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.