Slovenija
32 ogledov

Bo lovec ostal brez strelnega orožja?

Policijski postopek zoper lovca, ki je ustrelil Maxa, je lastnik po plačilu odšk Žurnal24 main
Strel. Lovec je v lovu na lisice ustrelil rodovniškega psa. Lastniku plačal 4.000 evrov odškodnine. Lovec ni poznal novega zakona.

Murska Sobota. Lovcu Aleksandru Lepoši, ki je januarja v lovu na lisico v gozdu pri Mlajtincih ustrelil rodovniškega psa Maxa, grozi odvzem strelnega orožja in orožne listine. Čeprav je ta lastniku sibirskega haskija Borutu Talianu že plačal odškodnino v višini štiri tisoč evrov, je na Upravni enoti Murska Sobota zaradi prijave Društva za zaščito živali Pomurje proti njemu stekel še uradni postopek za odvzem orožja.

Odkar je leta 2004 začel veljati zakon, ki lovcem prepoveduje streljanje psov, je to tretji primer v naši občini. Prva dva sta se končala z ustavitvijo postopka, o današnji obravnavi pa do pravnomočnosti ne morem govoriti,” pojasnjuje Alojz Peček, ki je včeraj zaslišal tako Taliana kot Lepošo.

Dobil je javni opomin
Lepoša je v zagovoru pojasnil, da je tistega dne v gozdu čakal lisice, ko je nenadoma pritekel pes in stekel v lisičji brlog. “Ne vem, zakaj sem pritisnil na petelina, dogodek obžalujem, a šele naslednje jutro sem izvedel, da je to prepovedano, včasih smo v takih primerih streljali,” je dejal. Medtem je Talian priznal, da psa ne bi smel spustiti, a je dodal: “Vedel je, čigav je pes. Ob takih lovcih so v nevarnosti tudi ljudje. Ne želim, da plačuje dodatne stroške, bi pa moral sam oddati orožje in se pokazati kot vesten ljubitelj živali,” meni Maxov lastnik.

Lovec je sicer pred člani domače Lovske družine Mlajtinci dobil javni opomin, kdaj bo upravni organ sprejel odločitev, pa še ni jasno, saj dokumentacijo še zbirajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.