Slovenija
24 ogledov

Bo malomarnost dobila ceno?

Bombna eksplozija pred lokalom je poškodovala deset gostov. (Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Bomba. Jeseni bo jasno, ali bo država plačala žrtvam eksplozije.

Tožbe. Ljubljansko sodišče bo predvidoma po sodnih počitnicah odločilo, ali je država soodgovorna za bombno eksplozijo pred kranjskim lokalom Million Club oktobra predlani. Presoja namreč, ali mora plačati odškodnino devetim poškodovanim, ki državo tožijo, ker naj bi razneslo bombo, ukradeno iz domnevno malomarno varovanega vojaškega skladišča v Polhovi jami pri Pivki.

Sodišče, ki trenutno skoraj hkrati obravnava tri tožbe žrtev eksplozije (od skupno devetih vloženih), pa naj bi jeseni izdalo prvo vmesno sodbo o tožbi, ki je bila vložena in obravnavana med prvimi. Poškodovani Andrej Iličić (tako kot preostali) od države zahteva okoli 20 tisoč evrov. “Če bo sodišče v eni zadevi razsodilo, da obstaja temelj za odškodnino, bo to podlaga za preostalih osem tožb,” razlaga pooblaščenec žrtev Franci Matoz.

Pravobranilci, ki zastopajo državo, so sicer prepričani, da odgovornosti za napad ne gre pripisati ministrstvu za obrambo, ki skrbi za skladišče. A Matej Olenik, ki naj bi maja predlani vlomil in ukradel orožje, je pred dnevi, ko je bil zaslišan na pravdanju med Iličićem in državo, razkril, da je “v skladišče vstopil popolnoma brez težav, saj ni bilo varovano s posebej zaščitenimi vrati”. Obenem je priznal, da je 13 bomb nato izročil enemu od napadalcev, ki sta pred kranjskim lokalom odvrgla bombo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.