Slovenija
4233 ogledov

Bo maturantska parada postala plačljiva?

maturantska parada
1/3
Anže Petkovšek
Zaplet v povezavi maturantsko parado. Oglaševani znesek je bil 59 evrov.

"Pred leti, ko je bila Plesna šola UrškaPro tista, ki je organizirala maturantske plese za večino ljubljanskih srednjih šol in gimnazij, je bila parada za vse dijake brezplačna. Nato so začeli maturantske plese organizirati tudi druge plesne šole, s čimer se je Urški tržni delež zmanjšal in so začeli z zaračunavanjem udeležbe na maturantski paradi," so sporočili iz Dijaške skupnosti Ljubljana, kjer opozarjajo na "sporne prakse v zvezi z maturantsko parado".

Kot navaja Dijaška skupnost Ljubljana, je direktor plesne šole UrškaPro Boris Prokofjev, na predstavitvah svoje šole dijakom sporočil, da bodo v primeru, če ne izberejo njegove plesne šole za organizacijo maturantskega plesa, za udeležbo na maturantski paradi morali plačali 59 evrov.

Občina: Če bodo zaračunavali, ne bomo odstopili površin

Mestna občina Ljubljana je dijaški skupnosti zagotovila, da v primeru, da bo cena maturantske parade znašala 59 evrov, za organizacijo dogodka ne bodo odstopili javnih površin. Skupnost je dijake nato obvestila, da so izjave direktorja neresnične. Po objavi pa naj bi začeli prejemati grožnje organizatorja Maturantske parade.

Na sestanku med županom Jankovičem, vodstvi plesnih šol, ravnatelji posameznih srednjih šol in predstavniki dijakov so se nato dogovorili, da UrškaPro dijakom, ki za organizatorje niso izbrali plesne šole UrškaPro, zaračuna deset evrov. Dogovor je bil spisan v obliki sporazuma, ki pa ga direktor plesne šole ni nikoli podpisal.

Maturantska parada 2013 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

maturantska parada Maturantska parada Slovenija Maturantska parada: Stroške za maturante bodo morale poravnati plesne šole

Ob začetku oglaševanja parade so ponovno oglaševali znesek 59 evrov, opozarjajo na Dijaški organizaciji Ljubljana. A tokrat ta znesek ne obsega samo udeležbe na maturantski paradi, ampak tudi vstop na festival v organizaciji UrškePro.
V skupnosti so ponovno posredovali pri MOL, ki je opozorili organizatorje. Po izdanem opozorilu so organizatorji ločili maturantsko parado od festivala, a je cena še vedno oglaševana pod znižano ceno deset evrov, ki velja do vključno danes, 4. 3. 2019. Po tem datumu naj bi bila cena za udeležbo na maturantski paradi ponovno 59 evrov.

Bo MOL organiziral parado sam?

"Slovensko cesto organizatorjem odstopimo brezplačno, seveda pa ima sama organizacija določene stroške. V MOL smo že ukrepali in se dogovorili, da je strošek organizacije, ki je v izvedbi plesne šole UrškaPro, deset evrov na udeleženca, preostali znesek, ki ga oglašujejo pa je vstopnica za festival," pravijo na MOL. 

Dodali so še, da se organizator velikokrat ne drži dogovora oziroma je ves čas potrebno kontroliranje in opozarjanje, vsako leto pa se povečuje tudi nezadovoljstvo z organizatorjem. Zato na MOL razmišljajo tudi o možnosti spremembe izvajalca ali da celo sami prevzamejo izvedbo maturantske parade. Za zdaj organizator ostaja UrškaPro, saj je dogodek projekt pokojnega Tomaža Ambroža, ki je bil avtor maturantske parade in ustanovitelj plesne šole Urška.

UrškaPro navedbe zavrača

Na pesni šoli UrškaPro navedbe zavračajo in zatrjujejo, da cena za maturante ostaja deset evrov. Pravijo, da sporazum, ki naj bi bil sestavljen oktobra ne obstaja, oni so podpisali samo predlog z dne 21. 1. 2019, tega pa se ne glede na različne verzije, ki krožijo okoli, držijo.

Glede neobstoječega sporazuma smo povprašali tudi Dijaško skupnost, kjer so nam povedali, da obstajata dva sporazuma; prvi, ki so ga pripravili oktobra in ga Urška ni podpisala in drugi, ki ga je Urška malenkost spremenila in podpisala. Spremembe so malenkostne, cena pa je na obeh verzijah enaka, torej deset evrov.

Dijaki so tudi mnenja, da so organizatorji maturantsko parado oddaljili od njene dolgoletne tradicije in prvotnega namena, zato dijaki Mestne občine Ljubljana dajejo pobudo, da maturantsko parado v prihodnosti organizirajo dijaki sami. Njihov cilj je predvsem, da se konča bitka med plesnimi šolami, v kateri so glavne žrtve prav dijaki, ki bi radi enostavno uživali v zadnjem dejanju dijaških let, ki mu sledi samo še zrelostni izpit.

Slovenija Naprodaj Maturantska parada
Komentarjev 3
  • Majazmaja 13:48 05.marec 2019.

    Maturirala sem pred skoraj 20. leti in takrat ni bilo parade. Smo pa komaj čakali maturantski ples. Je maturantska parada res tako blazno pomembna za današnje maturante (t. j. jim pomeni veliko?) ali gredo tja zgolj zato, da promovirajo plesno ...prikaži več šolo? Kot vem, plačajo plesni tečaj. In zdaj naj bi plačevali še parado? Ne gre za 2, 10, 59 eur. Gre za princip in pogoltnost organizatorja (t. j. plesne šole).

  • marsal 13:40 05.marec 2019.

    maturantska parada je tako neumna stvar , da še noben ne komentira !