Slovenija
1458 ogledov

Bo moral Šarec za glasove spet prositi Levico?

Marjan Šarec
1/3
Koalicijski partnerji so danes razpravljali o sprejemanju rebalansa proračuna na seji DZ prihodnji teden. V izjavah so se kritično odzvali na napoved državnega sveta za možnost veta, kar nakazuje, da morajo za rebalans zagotoviti najmanj 46 poslanskih glasov. Sami jih imajo 43, Levica pa se za zdaj o podpori rebalansu še ni dokončno izrekla.

Državni svetniki so v sredo odrekli podporo rebalansu proračuna in napovedali veto, če njihove pripombe ne bodo upoštevane. Največ očitkov je bilo slišati na račun po mnenju svetnikov prenizke povprečnine, ki da občinam ne omogoča izvedbe nujnih projektov.

Cilj LMŠ, ki vodi vladno koalicijo, je, da že pri sprejemanju rebalansa proračuna dobijo 46 glasov ali več. To bi pomenilo, da bi imeli podporo tudi v primeru morebitnega veta, pred katerim je posvaril državni svet, je v današnji izjavi novinarjem dejal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.

Ob tem je priznal, da ga je stališče državnih svetnikov zmedlo, saj na eni strani govorijo, da morda gospodarska rast ne bo takšna, kot jo je ministrstvo za finance predvidelo, na drugi strani pa govorijo o tem, da je treba zvišati prihodke občinam. "To ne gre skupaj," ugotavlja vodja poslancev LMŠ.

Po njegovih ocenah je rebalans proračuna zelo dober, predvideva 200 milijonov evrov presežka. Če bi želeli ustreči določenim interesom, da presežek še povečamo, bi morali varčevati na nekaterih področjih, je opozoril.

Kje dobiti še tri glasove

Vodja poslancev SD Matjaž Han je v izjavi spomnil, da ima vladna koalicija v DZ 43 glasov, zato je pomembno, katera od preostalih strank bo še podprla rebalans. Napoved možnosti veta je po njegovih ocenah smešna, a bo treba zato dobiti najmanj 46 poslanskih glasov. "To je tema pogovora," je dodal.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je "skoraj prepričan, da večjih zapletov pri sprejemanju rebalansa ne bo". "Zdi pa se mi skoraj nenormalno, da predsednik državnega sveta napove veto, še preden je DZ predlog obravnaval," je v izjavi novinarjem v DZ povedal Jurša in spomnil, da bo odbor DZ za finance rebalans obravnaval v soboto, DZ pa predvidoma v torek. Če bi državni svet možnost veta napovedal po seji, bi se mu zdelo to normalno.

Najbolj verjetni so sicer glasovi zunanje koalicijske partnerice Levice, s katero je ministrstvo tudi usklajevalo rebalans proračuna. A se v tej stranki še niso dokončno izrekli glede podpore.

Povozili opozorilo fiskalnega sveta

Fiskalni svet je pred nekaj tedni opozoril, da vlada z rebalansom proračuna za leto 2019 načrtuje previsoko rast porabe. Evropska komisija pa je v sredo v svojem mnenju ocenila, da posodobljeni osnutek proračunskega načrta Slovenije za letos predstavlja tveganje neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili. Ob tem je Slovenijo pozvala, naj v okviru nacionalnega proračunskega postopka - predlog rebalansa je že v državnozborski obravnavi - ustrezno ukrepa, da zagotovi skladnost proračuna s pravili.

Ministrstvo za finance je v sredo sporočilo, da tudi po opozorilih iz Bruslja vztraja pri začrtani poti. Koalicijski partnerji o tem danes niso govorili, bodo pa po Golubovićevih navedbah na opozorila fiskalnega sveta odgovorili v stališčih na seji DZ. Ob tem je spomnil na izjavo ministra za finance Andreja Bertonclja, da se z mnenjem fiskalnega sveta ne strinja v celoti.

Jurša meni, da je opozorila fiskalnega sveta treba spoštovati, podobno tudi Evropske komisije. Je pa ob tem poudaril, da je rebalans tokrat po vrsto letih naravnan tako, da imajo državljani več koristi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.