Slovenija
27 ogledov

Bo Primorska spet vstala?

Forum za Goriško podpira vladni predlog, po katerem bi se ena od treh pokrajin i Žurnal24 main
Primorci se nočejo odpovedati imenu Primorska, kar dokazuje 14.000 podpisov, ki jih je zbrala Civilna iniciativa za Primorsko.

Civilna iniciativa je pobudo o ohranitvi imena Primorska poslala odgovornim na vlado, njen predstavnik Božo Novak pa je povedal, da nadaljujejo z zbiranjem podpisov in podpore za referendum.

Predstavniki Civilne iniciative so prepričani, da ima ime Primorska velik simbolni pomen, ki se mu ne nameravajo odpovedati. V pismu, ki so ga poslali tudi vsem primorskim županom, so zapisali, da "morajo Primorci spet vstati", saj si bodo le tako izborili ohranitev imena Primorska.

Primorska proti Goriški
Vse kaže, da na Primorskem vre med predstavniki Civilne iniciative za Primorsko in Forumom za Goriško. Slednji podpirajo vladni predlog o poimenovanju treh primorskih pokrajin Goriška, Istrsko-Kraška in Notranjska pokrajina.

Predsednik Foruma za Goriško Boris Nemec je v pismu, ki ga je forum že lani poslal premierju Janši in ministru Žagarju, zapisal, da se "nobena pokrajina ne sme imenovati Primorska, ker so Primorci vsi zahodni Slovenci, tudi tisti v Gorici, Devinu in Trstu". V Forumu za Goriško ne sprejemajo imen Severna Primorska in Primorska pokrajina, in poslance pozivajo, naj ne podležejo grožnjam nekaterih primorskih politikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.