Slovenija
1858 ogledov

Bo res država krila stroške pogrebov umrlih za covidom?

Pogreb Profimedias
Na govorice se je odzvalo pristojno ministrstvo.

Govorice, ki že dlje časa krožijo v javnosti, da naj bi država krila stroške za pogrebe umrlih zaradi covida-19, niso resnične, zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj, pristojno za urejanje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Tudi pri podjetju Žale so navedli, da pogrebne stroške poravna naročnik pogreba, kar so v večini primerov svojci.

Po spletu pa tudi v javnosti so se namreč razširile govorice, po katerih naj bi svojcem umrlih starostnikov predlagali, naj podpišejo, da je razlog smrti covid-19, v tem primeru pa naj bi jim država plačala pogreb.

Nepreverjene informacije, za katere ni dokazov, se širijo tudi v domovih za starejše. Direktorica Doma upokojencev Idrija Urška Močnik pa je za STA lahko zatrdila le, da v nobenem dokumentu ministrstev, s katerimi imajo stike, ni zasledila omenjanja državnega financiranja pogrebov.

"Posamezne umrle skrbno sledimo, bolnišnice zjutraj poročajo o hospitaliziranih, odpuščenih in umrlih. Da bi se v bolnišnicah dogajalo, da bi svojci želeli, da naj bo vzrok covid, da bo pogreb brezplačen, težko verjamem. Če bi bili tisoč ali deset tisoč umrlih, bi se lahko v teh podatkih skrivalo marsikaj, pri številu, ki ga imamo, pa so stvari po mojem mnenju pod nadzorom," je govorice na novinarski konferenci vlade komentirala vodja strokovne skupine Bojana Beović. 

Dve možnosti denarne pomoči ob smrti

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so govorice o državnem financiranju omenjenih pogrebov za STA jasno zanikali. So pa hkrati spomnili, da v Sloveniji obstajata dve obliki denarne pomoči socialno šibkejšim ob smrti družinskega člana - pogrebnina in posmrtnina, ki sodita pod ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Obe pravici sta vezani na dohodkovni oz. premoženjski cenzus in sta namenjeni socialno ogroženim ne glede na vzrok smrti. Tako kot vse ostale pravice iz javnih sredstev se tudi ti uveljavljata na centrih za socialno delo, in sicer v roku enega leta po smrti svojca.

STA je o govoricah preverjala tudi v nevladni Hiši Ljubhospica, ki se ukvarja s paliativno oskrbo. Z njimi niso seznanjeni, pa tudi sicer med njihovimi stanovalci doslej ni bilo nobenega okuženega z novim koronavirusom. Kljub temu so sprejeli številne ukrepe za čim manjše možnosti za vnos virusa. V tem občutljivem času so zaradi številnih klicev in prošenj za pomoč uvedli tudi 24-urno telefonsko svetovanje in podporo svojcem, ki bolnika v sklepni fazi življenja oskrbujejo doma. Na voljo so na telefonski številki 051 322 979.

Da so svojci tisti, ki plačujejo za pogreb, so potrdili tudi v ljubljanskem javnem podjetju Žale. Ob tem so za STA dodali, da protokol pokopa ostaja enak za vse, ne glede na vzrok smrti.

Hrvaška plaža Covid-19 Svet Spremenjene razmere na hrvaški obali

Priporočila glede umrlega s covidom

Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer izdal priporočila za postopanje z umrlim s covidom-19 ali s sumom, da je imel to bolezen. Obstaja namreč relativno tveganje za prenos okužbe in je zato pri ravnanju s truplom osebe, ki je umrla v obdobju kužnosti, potrebna posebna skrb. Po navedbah inštituta je ob premeščanju umrlega možen iztis majhne količine zraka iz pljuč, edemske tekočine ter vsebine v ustih ali nosnicah, kar lahko predstavlja tveganje za prenos okužbe.

V priporočilih za ravnanje z umrlim s to boleznijo ali s sumom nanjo v pogrebnem zavodu je dodatno odpiranje sanitarnih vreč z umrlim pred pokopom ali upepelitvijo odsvetovano. Pri pripravi umrlega na pogreb v krsti ali na upepelitev pa je treba imeti osebno varovalno opremo, navajajo na inštitutu.

Testiranje na covid-19 Novo Zdravje Spet resno opozorilo Svetovne zdravstvene organizacije

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
 • Avatar praufo
  praufo 16:10 28.julij 2020.

  ja, če je pa toliko govoric, tudi sam sem osebno slišal za te primere ... ne vem , kaj se je folk vsega izmislil ... seveda bi bil problem, če bi nekdo izdal vse dokumente v javnost ... postal bi ...prikaži več kriminalec in najbolj ožigosan, čeprav bi obelodanil resnico ... lepo nas baše ta oblast do onemoglosti

 • Decko 10:03 28.julij 2020.

  Drugega ne znajo kot zanikat. Jaz osebno poznam primer da je to res

 • URIAH HEEP 09:09 28.julij 2020.

  Kot je napisal majster pred mano. Plačajo bolnici če potrdijo covid-19 in ga prikolpijo na aparate, plačajo bolnici če navede razlog smrti covid-19, sedaj pa še svojcem pogreb samo da podpišejo. Zanimivo, zelo zanimivo. Če pa to ni neka skrita agenda...